2012.05.25.
00:17

Írta: Visart

„EZ A LEHETŐSÉG TALÁN CSAK EGYSZER ADATIK MEG!”

Beke Luca győzelméről már hírt adtunk a blogon, s akkor a Glamour főszerkesztője, - aki zsűritagként Lucára szavazott – nyilatkozott arról, miért a Modart másodéves diákja nyerte el a legjobbnak járó elismerést. Ezúttal magát a nyertest faggattuk, aki szerényen mesélt a versenyről és terveiről.

 
A versenyre tervezett fehérnemű nem véletlenül szerepelt kiemelkedően a megmérettetésen. A feladatnak megadott témát – sárkány és pillangó ellentétpár – Luca pazarul oldotta meg, alkalmazott módszere minden tekintetben üzenetet hordoz. A kínai döntőt és motívumokat figyelembe véve a 8000 kézzel készített pikkely utal az éppen ennyi katonát számláló agyaghadseregre, ugyanakkor a textúra a sárkányt idézi. A pikkelyek különböző árnyalatú darabjai pedig a body oldalán pillangó szárnyat formáznak.
 
Kifejezetten fehérnemű tervezéssel szeretnél foglalkozni a jövőben vagy ezúttal pusztán a verseny kedvéért készítetted el ezt a minden tekintetben különleges darabot?
„Nem gondoltam eddig arra, hogy fehérnemű tervező legyek, de ez a verseny mindenképpen egy nagyon jó lehetőség és tapasztalat volt, hogy kipróbáljam magam. 
Amikor elkezdtem tervezni és készíteni a body-t, amivel neveztem, nem a győzelem lebegett a szemem előtt, hanem egy érzés, egy hangulat, amit szerettem volna kifejezni, amit reméltem, hogy mások is megértenek majd. S, hogy mit hoz a jövő ebből a szempontból? Még nem tudom, de nagyon élveztem a fehérnemű tervezést.”
 
Mennyiben különbözik a fehérnemű tervezés a felsőruházat tervezésétől? 
„A verseny kiírásában egy olyan darabot kellett készítenünk, ami kifutóra tervezett, látványdarab s ezáltal nem kellett, hogy megfeleljen azoknak az elvárásoknak, amiknek egy hétköznapi fehérneműnek meg kell. Ez a fehérnemű nem kerül felsőruházat alá, ezáltal mi is nagyobb szabadságot kaptunk a tervezés és a kivitelezés során. 
A fehérnemű tervezés szerintem abból a szempontból nehezebb, mint a felsőruházat tervezés, hogy nagyon kicsi a felület, amin alkothatunk. Sokkal jobban meg van kötve a kezünk, mint más ruhadarabok tervezésénél. Itt a praktikum, a kényelem és a funkció az elsődleges, s csak utána következik a látvány.
A body alapjául egy elasztikus fürdőruha anyagot választottam, amelyre egyenként applikáltam a bőrből készült pikkelyeket, úgy, hogy az akármilyen testalkatra idomuljon, ezáltal kényelmes és szinte körülöleli a viselőjét.”
 
Milyen esélyekkel indultál a versenyen, érezted, hogy van sanszod a győzelemre?
„Őszintén megmondom, egyáltalán nem számítottam rá, hogy nyerni fogok. Nyilván, aki egy ilyen versenyre benevez, azért indul, hogy megnyerje, vagy legalábbis kitűz egy célt, hogy hova akar eljutni, hova akarja pozícionálni magát. Nekem az első 10 közé jutás volt a cél. Gyönyörű munkák születtek és nagyon erős volt a mezőny.”
 
Mit gondolsz, változást fog hozni az életedben ez a győzelem?
„Már hozott is. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam a munkám kapcsán az emberektől. Nagyon sokan gratuláltak, támogatnak és drukkolnak nekem, ami nagyon jó érzés.  A sanghaji döntő óriási lehetőség, nemzetközileg elismert zsűri pontozza a munkánkat, tavaly például Lily Cole brit szupermodell viselte a győztes fehérneműt. Szakmailag nagy előrelépésnek tartom, sok fiatal tervezőt ismerhetek meg  és olyan kiugrási lehetőségnek, ami lehet, hogy csak egyszer adatik meg az életünkben, s amivel mindenképpen élni szeretnék!”
 
Mivel kell készülni a kinti döntőre, mit teszel az októberi megmérettetésig?
„El kell készítenem a nemzetközi döntőre a portfóliómat, s le kell gyártanom még egy darabot az általam tervezett fehérneműből. Megint egyenként kell a közel 10000 pikkelyt elkészítenem és felvarrogatnom, de már nagyon várom. Úgy gondolom, hogy az előző darab alkotása  során rengeteget tanultam, amit a második elkészítésénél már kamatoztatni fogok.
Szeretnék a nyár folyamán kínaiul tanulni, illetve egy angol szakmai nyelvvizsgát is tenni. De azt hiszem, leginkább a kinti döntő minden pillanatát szeretném megélni.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hogyan látod magad 10 év múlva a szakmában?
„Négyéves korom óta divattervező akarok lenni, úgyhogy mindenképpen ezt szeretném csinálni. Szeretnék saját márkát, vagy egy divatháznál dolgozni. Boldog és elégedett életet szeretnék élni. „
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://modart.blog.hu/api/trackback/id/tr704544768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása