2012.06.21.
09:29

Írta: Visart

ELHELYEZKEDETT A DIVATMENEDZSEREK ELSŐ GENERÁCIÓJA

Diplomás divatmenedzserekként végeztek azok a diákok, akik három évvel ezelőtt elsőkként kezdték a Modart Divatiskola akkor induló menedzser szakán tanulmányaikat.
Diplomájuk minőségét mi sem jelzi jobban, minthogy tavaly december óta az Oktatási Hivatal által is hivatalosan elismert és bejegyzett a képzés, így már hazánkban és nemzetközileg is elismert és hasznosítható papírral a kezükben próbálhatnak szerencsét a most végzettek.
Arról, hogy a hivatalosan elismert diplomán kívül milyen egyéb előnyöket élvezhet az, aki ezt az iskolát és ezt a szakot választja, hogyan folyik az oktatás, Szilágyi Csüllög Mónika, a Modart Divatiskola menedzser szakának oktatási igazgatója mesélt.


Hogyan lettél a Modart menedzser szakának oktatási igazgatója, milyen út vezetett idáig?
„A magyar-matematika tanári szak elvégzését követően nemzetközi képzéseken vettem részt; előbb a Műegyetem francia-magyar menedzserképzésén, majd Párizsban tanultam másfél évig, szintén menedzsmentet, vállalatirányítást.

Szakmai pályafutásomat Párizsban egy rendezvény-és kiállítás szervező cégnél kezdtem, majd hazajöttem Budapestre és a médiában helyezkedtem el. Először a francia tulajdonú ELLE magazinnál dolgoztam, majd a Marie-Claire magazin hazai bevezető kampányát vezettem, a legnagyobb hazai lapkiadó vállalat szakembereként.

Ez utóbbi fontos állomás volt a karrieremben, hiszen egy menedzsernek egy márka bevezetése, ráadásul sikeres bevezetése, nagyon jó tapasztalat. Azok a médiakapcsolataim, melyek kialakultak a munkáim során, itt a Modartnál is sokat jelentenek a tanítás során, hiszen a diákokkal sokat beszélgetünk a munka gyakorlati aspektusairól.”

szilágyicsm.JPG

Ha jól tudom az „első fecskék” útját végigkísérted a kezdetektől.
„Valóban. A menedzserképzésben az első évfolyamtól fogva tanítok is, tehát minden évfolyamnál, amely eddig indult jelen voltam, s oktatási igazgatóként második éve tevékenykedem.”

Milyen alapokon nyugszik a menedzser szak, milyen szakmai elvek mentén folyik az oktatás?
„Nem a hagyományos magyar oktatási rend szerint működünk, hanem egy kifejezetten gyakorlatias és az életre, a menedzser szakmára felkészítő képzést folytatunk.
Minden nyáron kötelező szakmai gyakorlaton kell részt vennie a diákoknak, s ezt annyira komolyan vesszük, hogy csak az kezdheti meg a következő évet, aki részletes szakmai beszámolót készít erről.
Ez azt jelenti, hogy második évtől már mindenkinek van szakmai tapasztalata és ettől az évtől jellemzően már dolgoznak is a diákok az iskola mellett, ki-ki, teherbírásának megfelelően.

Van olyan diákunk, aki az első gyakorlatát Párizsban a Lanvinnél töltötte, volt, aki a Hermésnél. Ebből is látszik, hogy ez egy párizsi székhelyű, nemzetközi iskola, annak kapcsolatrendszerével és minden előnyével.
Nincs olyan vállalat, divatcég a világon, ahol ne tudnának gyakorlati helyet szerezni maguknak diákjaink kapcsolatrendszerünk segítségével.

Összefoglalva tehát, a három év alatt tulajdonképpen olyan gyakorlatias képzést kapnak diákjaink, hogy ha valaki érettségi után elkezdi ezt az iskolát, 21 évesen kész menedzser lesz.
A negyedik évet elvégezheti Párizsban, ekkor egyetemi diplomát kap, az ötödik év pedig az MBA. Így a világban és a divat világában mindenhol elismert diplomát lehet szerezni a Modartnál.”

A most végzettek hogyan hasznosítják a tudásukat, valóban el tudtak helyezkedni vagy ilyen friss diplomával ez a kérdés még korai?
„A most végzősök között találunk olyat, aki nemzetközi nagyvállalat értékesítési vezetőjeként dolgozik, van, aki fiatal magyar divattervezőt menedzsel. A diploma megszerzése után menedzseri kinevezésre vár a menedzser asszisztensként dolgozó diákunk, s van, aki a szépségiparban érvényesül. Mindenki el tudott helyezkedni, ami óriási dolog.

Hogyan fejlődött a képzés a három év alatt?
„Fejlődésünk kulcsa nem az agresszív marketingpolitika. Eredményeinket a diákok munkái, az ő fejlődésük igazolják, abban a munkában hiszünk, amit nap, mint nap elvégzünk mi tanárok, jómagam, mint oktatási igazgató és az iskola minden dolgozója.
Amikor valaki elkezd egy ilyen képzést, nyilván szeretné tudni, hogy amikor három év múlva végez, mind az idő, mind a pénz, amit beletesz ezekbe az évekbe, hogyan fog megtérülni.

Képzésünk nagyon magas színvonalon folyik és abszolút egyedülálló Magyarországon; divatmenedzsernek ma itthon kizárólag a Modartban lehet tanulni.
Fejlődésünkbe a divatipar, ma hazánkban bekövetkező változásai is beleszóltak, egyre több nemzetközi divatház jelenik meg itthon. Elég végigsétálni az Andrássy úton, hogy ezt lássuk, s ebben az évben a Nyugaton már nagyon elterjedt multibrand store-ok is nyitnak, tehát minden bizonnyal van, lesz helyük a jövőben végző divatmenedzsereknek is.”

Mik a tervek, hogyan alakul a menedzser szak jövője?
„A divat egy óriási biznisz, amire itthon is kezdenek rájönni a tanulni vágyók. Párizsban menedzser szakra 400 diák jár, dupla annyi, mint a tervező szakra, s nálunk is látható, hogy a harmadik év után már háromszor annyi jelentkezőnk van, mint az azt megelőző évben.
Szeretnénk minél több diákot fogadni, hiszen egyre többen érdeklődnek a szak iránt, ugyanakkor nem a nagy létszám a cél, változatlanul a magas minőség az elsődleges.

Nagyon fontosnak tartom személyesen is, hogy minél több kapcsolatot építsünk ki magyar és nemzetközi divatcégekkel, akik kisebb projektmunkára, gyakorlatra vagy akár hosszú távú munkára fogadni tudják a diákjainkat. Ismerjék meg egymást; a diákok a cégeket, a cégek a diákokat. A munkahelykeresés ne váratlan helyzet legyen a diplomaosztás után, hanem egy folyamatosság az évek alatt, annak megtalálása, hogy a diákok pontosan mit szeretnének csinálni és kikkel.

Szeretnénk tehát a jövőben is ugyanazt a magas minőséget, nagyon gyakorlatias és az életben jól használható képzést nyújtani, amit a most végzettek is megtapasztalhattak, hogy a hazai divatvilág, de akár a nemzetközi porond számára megfelelő utánpótlást nyújthassunk.”

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://modart.blog.hu/api/trackback/id/tr864602077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása