2014.07.06.
13:24

Írta: Visart

ALICE CSODAORSZÁGBAN - Menedzserünk az Il Bacio-ban

Dobos Tímea 2012-ben végzett a Modart divatmenedzser szakán. Ma már a hazai piacon egyedülálló Il Bacio di Stile divatház luxus szintjének vezetőjeként dolgozik. Timivel arról beszélgettünk, hogyan vezetett az útja rögtön az iskolapadból az álommunkához, milyen kihívásokat tartogat számára ez a feladat.

Már az iskola alatt határozott elképzelésed volt, hogy milyen irányba szeretnél menni?
Mindig azt terveztem, hogy egy divatcégnél fogok dolgozni, ám elég szűkösnek tűntek a lehetőségek. Gondolkodtam rajta, hogy kezdetben szeretnék egy jó kis üzletben eladóként dolgozni, úgy láttam ez jó kiindulópont, hogy lehetőségekhez jussak a későbbiekben. Mikor elindult az Il Bacio és jelentkeztem, mondhatom, hogy pont jókor voltam jó helyen.

Il bacio 2.jpg

Milyen pozícióra pályáztál?

Értékesítőnek jelentkeztem, annak is vettek fel elsősorban, aztán, ahogy megnyitott az áruház – a megnyitás előtt már ott dolgoztam kb. 3 hónapot – akkor kialakult, hogy én leszek a luxus szintnek a szintvezető helyettese. Most januárban pedig kineveztek szintvezetőnek.

Hogyan zajlott a kiválasztás folyamata? Minek köszönhető, hogy elnyerted az állást?
Több körös interjúztatás zajlott, melynek során a HR vezetőtől egészen az áruház ügyvezető igazgatójáig, Magyari Tamásig mindenkivel volt találkozóm, akivel a legvégső interjún találkozhattam Életem első interjúi voltak ezek, így még inkább értékeltem, amikor jött a hír, - éppen mosogattam egyébként, amikor felhívtak - hogy felvettek.
Az, hogy az állást megkaptam egyrészről múlott a személyiségemen is, de a Modart-ban szerzett tapasztalataim feltétlenül szükségesek voltak ahhoz, hogy felvegyenek. Kellett egyfajta divat iránti szeretet és tudás is, nyitottság és talpraesettség.

Mi jelentette számodra a legnagyobb kihívást?
Korábban nem volt, csupán a nyári gyakorlatok alatt megszerzett tapasztalatom, így nagyon sokat segítettek a munka megkezdéséhez szükséges tréningek. Magyari Tamás tartott nekünk tréninget, illetve egész nyáron a különböző cégek és márkák kurzusain vettünk részt.
A márkatréningek egyébként a mai napig folynak. Házon belül több mint 40, a mi szintünkön 17 márka van jelenleg, ám ez folyamatosan bővül. Egy –egy márka kapcsán megismerjük annak történetét és a termékeket is.

Miben különbözik az itteni munka egy átlagos divatüzletben megszokotthoz képest?
Alapvető különbség van például a munkakörülményeinkben. Más a környezet, a szellemiség, nincsenek összezsúfolva a ruháink, nincs az a hatalmas mennyiség, viszont kiemelkedő a minőség. Ezt a kiszolgálásban is igyekszünk megmutatni, nincs az a „push stratégia”, hagyjuk a vevőket szabadon nézelődni, nem az a cél, hogy mindenáron eladjunk nekik valamit.

Il bacio 1..jpg

Melyek a napi feladataid?
Én készítem többek között a többi kolléga beosztásait. Felelősséget kell vállalni az egész szint munkájáért, a visual-ért, hogy minden rendben legyen kihelyezve. Van ugyan egy visual csapatunk, ők rakják ki a termékeket, témák szerint, de én felelek azért, hogy bármikor is érkezik egy vevő, ugyanazt lássa. Figyelni kell a folyamatos pótlásra is. Valamint a kiemelt vásárlókkal is én szoktam foglalkozni.

Mi az, amit a legjobban szeretsz ebben a munkában?
Mindent. Szeretek bemenni, bent lenni, a kollégáimat imádom. Nagyon jó csapat van.

Mi a legnehezebb?
Talán a problémásabb vevők kezelése, a kommunikáció. Mindent meg kell tenni, hogy kielégítsük ügyfeleink igényeit.

Mit lehet tudni a dress code-ról?
Egyenruhát hordunk, illetve egyen piros rúzs és egyen piros körömlakk, ami viselünk. Összesen négy ruhánk van, egy nadrág kosztüm és három ruha.

Sokat dolgozol?
Sokat, de élvezem. Főnökeink ugyanakkor a pihenésre is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy minél jobb teljesítményt nyújthassunk.

Mégis hogyan érzed magad ennyi gyönyörű ruha között, Te, aki nemrég még a Modart padjait koptatva csak tanultál ezekről a csodás márkákról?
Mint Alice Csodaországban. Nagyon szeretem és élvezem, ám eleinte annyira töményen ért ez bennünket, hogy minden egyes ruhát átnéztünk töviről hegyire. Mostanra kissé jobban megszoktam, hogy ezekkel a gyönyörű holmikkal foglalkozhatunk. Megunni azonban nem lehet, mindig nagyon várjuk az új kollekciókat és izgalommal helyezzük ki őket az új tematika szerint. Nagyon klassz, hogy minden szezonban ennyire előre tudom, hogy éppen milyen darabokkal készülnek az egyes márkák.

Hogyan sikerült ilyen gyorsan magasabbra jutnod a ranglétrán?
Nyitott pozíciók voltak és a megnyitó előtt a szintvezetők választották ki, hogy kit szerettek volna maguk mellett tudni. Azt gondolom, hogy gyorsan megláttam, hogy mi a teendő és képes voltam kisebb csoportokat irányítani, megbíztak bennem annyira, hogy rám bízták az ilyen feladatokat. Váratlanul ért az előléptetés, fél évvel a belépésem után, és tudom, hogy rengeteg lehetőség van a fejlődésre ebben a cégben, bárhová eljuthat valaki.

Úgy gondolod, hogy a Modart-ban szerzett diploma ( párizsi Modart diplomája ) megfelelő volt ennek a karriernek az építéséhez?
Határozottan igen. Nem érzem szükségét, hogy a lexikális tudást bővítsem. A Modart-ban a szükséges elméleti tudás mellett a gyakorlati ismereteket is megszerezhettem és szerintem ez utóbbi az igazán fontos.

Mi az, amit a Modart-ból hoztál útravalónak?
Nagyon sokat jelentett a divatismeret, a divattörténet. A márkákról is bővebb felvilágosítást tudok így adni a vásárlóinknak. Kiemelném Pirityi Éva színtan óráit, hiszen amikor szetteket kell összeállítanom, az ott tanultakat remekül tudom kamatoztatni. Csüllög Mónika divatmarketing órái is sokat segítettek, ahogyan a gazdaságtan szintén. Látni kell az összefüggéseket, a jogi szabályozást, így ez a megszerzett tudásom is nagyon jól jött ezen a munkahelyen.
Ha valaki erre a pályára készül, annak a Modart a legjobb alap. Hiszen én is ezzel a diplomával szereztem meg az álommunkát.

Update: Dobos Timit az interjú elkészülte óta ismét előléptették, karrierje tehát viharos sebességgel halad előre! További sok sikert Timi!

 

Szólj hozzá!

2014.05.23.
17:07

Írta: Visart

FRANCIA DIÁKOK A BUDAPESTI MODART-BAN

A francia anyaiskola 60 diákja tett látogatást a budapesti Modart-ban május közepén, a diákok 5 napot töltöttek azzal, hogy megismerjék iskolánkat és betekintést nyerjenek a hazai divat áramlataiba.


Első itt töltött napjukon a Modart falai között megtartott előadásokon vettek részt. Tömpe Lia, az iskola  igazgatója tartott beszédet, melyben bemutatta az iskolát a francia diákoknak.

francia diákok_1.jpg

A Modart tervező szakának oktatási igazgatója, Horváth Szilvia prezentációjában az iskolában végzett, nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is jelentős sikereket elért egykori hallgatókról beszélt. Többek között beszélt arról, hogy Magyarország is büszkélkedhet már számottevő tervezői sikerrel, s hogy mennyire büszkék vagyunk arra, hogy az iskolánkból kikerülő diákok megállják a helyüket és valódi karriert tudnak építeni a divatvilágban.

francia diákok_6.jpg

A menedzser szak oktatási igazgatója, egyúttal a Reserved márka hazai képviseletének értékesítési vezetője, Novák Rita a hazai divatról, a márkákról és a legnagyobb márkák helyzetéről, pozíciójáról beszélt a francia fiataloknak. Rita, aki maga is a Modart divatmenedzser szakán végzett - igaz, ő maga, már a tanulás éveiben is e területen dolgozott - a legjobb példa lehetett számukra, hiszen pályája bizonyítéka annak, hogy, aki ezt az iskolát választja, megtalálja a helyét és a számítását végzett menedzserként.

francia diákok_2_1.jpg

Az előadásokat követőn egy bőséges büfé asztal várta a diákokat. A látogatás további napjain a franciák ismerkedtek a várossal, az itteni divatvilággal, hazai tervezőket látogattak meg és az éjszakai életbe is belevetették magukat.
„Tanulmányozták” a romkocsmák világát is, mint budapesti sajátosságot, megtekintették a Zsolnay gyárat és néhány varrodába is ellátogattak.

 

francia diákok_5_1.jpg

 

Szólj hozzá!

2014.05.15.
21:41

Írta: Visart

VIDÁM SZEMEK BEMUTATÓJA


Ritkán fordul elő az emberrel, hogy egy nevelőotthonba kap meghívást, ráadásul egy divatbemutatóra. Rendhagyó bemutató pedig rendhagyó felvezetést kíván.

Nem kell ahhoz látnia egy ilyen otthon lakóit az embernek, hogy elszoruljon a szíve, elég, ha csak elképzeli, hogy milyen lehet úgy felnőni, hogy mindenen több tucat másik gyerekkel kell osztozni. Figyelmen, játékokon, a rájuk felügyelő, őket nevelő és gondozó emberek szeretetén és még annyi más dolgon. Miközben nagyon kevés olyan dolog van, ami csak őket illeti meg, kizárólag az egyetlen és megismételhetetlen egyéniségüknek szól.

Szívfájdító arra gondolni, hogy ami a saját imádott kisfiamnak teljesen természetes, hogy minden nap a szülei megkérdőjelezhetetlen szeretetét élvezi, és naponta sokszor kiderül számára, hogy nekünk ő a legfontosabb, az ezeknek a gyerekeknek egyszerűen egyáltalán nem adatik meg.

Éppen ezért gondolom úgy, hogy hihetetlen nagy dolog, hogy egy iskola, amelynek tulajdonképpen semmilyen valóban illeszkedő programja nincs ezeknek a gyerekeknek az életéhez, mégis úgy gondolja, hogy igenis van kapcsolódási pont, azaz, ha az ember akar, akkor simán ki tud találni valami olyat, amivel pár órára nagy örömet tud szerezni a nevelőotthonban élőknek.
Így például azt, hogy a másodéves tervező szakos diákjai tervezzenek a gyerekeknek ruhákat. Működjenek velük együtt, vegyenek róluk méretet, próbáljanak, ötleteljenek és végül a kész – és örökbe megtartható - kreációkat maguk a gyerekek mutassák is be.

Persze szuper gyakorlat ez a tervezőknek és nyilván nagy élmény a gyerekeknek, de ami a legfontosabb ebben a kizárólagos figyelem. Hogy van valaki, aki csakis az ő méretükre, csakis az ő egyéniségükre szabva elkészít egy ruhát. Olyat, ami senki másnak nincs, nemcsak az otthonban, de egyáltalán sehol a világon. Hogy most az egyszer valaminek ők a főszereplői, mindenki rájuk figyel.

Tudják ezt azok is, akik kitalálták ezt a programot. Hogy azokba az életük minden hányattatását megmutató szomorú szemekbe mekkora dolog vidámságot varázsolni. Hogy a félénk, ezer gátlástól zavarban lévő kislánynak mennyire sokat adhat, hogy végül mégis végigmegy abban a neki készült ruhában a széksorok között, a „kifutón”.
Ennek a bemutatónak kapcsán nincs értelme beszélni a részletekről, beszéljenek a képek.
Van viszont értelme név szerint kiemelni mindenkit, aki részt vett ennek a ki tudja a gyerekekben mit elindító eseménynek a megszervezésében.

Köszönet a tervező szakos diákoknak, név szerint Chu Lan Phuong-nak, Clementis Beátának, Fest Fanninak, Fricz Gerdának, Kovács Rékának, Kupás Violetta Kittinek, Lin Xiao Yun-nak, Zimmer Barbarának, a szak oktatási igazgatójának, Horváth Szilviának, Szurdi Katának, a Modart vezető tervezés tanárának,Tömpe Liának, a Modart igazgatójának, Krisztián Világos Piroskának a Modart szerkesztés-modellezés tanárnak és a Hűvösvölgyi Gyermekotthon vezetőjének, Bozsoki Róbertnek, aki támogatta, hogy a kezdeményezés megvalósuljon!


Kárpáti Judit
Modart, tréning tanár

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2014.01.27.
12:09

Írta: Visart

INSPIRÁCIÓ, ISMERKEDÉS A MODART NYÍLT NAPON

Január elején, egy szombati napon az iskola megtelt kíváncsi, fiatal érdeklődőkkel és szülőkkel. Ez a kötetlen, de mégis roppant informatív nap tényleg sokat jelenthetett annak, aki választás előtt áll. Mohácsi Anita és Apáthy Dóra 17 évesek és barátnők. A divat a szenvedélyük és lehetséges, hogy a szakmájuk is ez lesz.

Miért gondoltad úgy, hogy eljössz a nyílt napra?
M.A.:”Imádom a divatot és ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben is, öltözködés a hobbim, ezzel kelek, ezzel fekszem.
Kezdő divatblogger vagyok, - fashion with obsession.blogspot.hu - a barátnőmmel nagyon sok időt töltünk a divattal kapcsolatos dolgokkal, így gondoltuk, hogy a jövőben ide jöhetnénk tanulni. „

Melyik szak érdekel?
M.A.: „A Stylist képzés. Mások ruhaötleteiből merítek inspirációt, az interneten is, meg az utcán is, ha látok valakin valamit, akkor próbálom beleépíteni egy szettbe.

Honnan hallottál a Modart-ról?
M.A.: „Dóra , a barátnőm mesélt róla.”

Ezek szerint Te vagy, aki elhozta őt. Hol hallottál a Modartról?
A.D.: ”Elkezdtem keresni a divattal kapcsolatos iskolákat, képzéseket az interneten és a Modart-ot is így találtam. Nagyon megtetszett és gondoltam, hogy szeretném megnézni, mivel láttam, hogy nyílt napot tartanak. Nagyon érdekes volt, amit a honlapon láttam és gondoltam, hogy innen is meríthetnék inspirációt, miközben a sulival is megismerkedhetek.”

Miért szeretnétek a divatiparban dolgozni, illetve első lépésként a divatról tanulni?
A.D.: „Kiskorom óta ruházati boltban szeretnék dolgozni és úgy egy évvel ezelőtt kezdett ez komolyabban is foglalkoztatni. Előtte csak az érdekelt, hogy jól öltözködjek, jól nézzek ki, most hogy igazán elkezdtem gondolkozni azon, hogy mivel is szeretnék foglalkozni került a képbe a képzés. A látottak alapján pedig nagyon gondolkozunk rajta, hogy itt folytatjuk.”

Nyílt nap 2014_6.jpg

Szólj hozzá!

2013.11.07.
13:42

Írta: Visart

PÁRIZS BÁTOR, TUDATOS, EGYEDI

A Modart harmadéves tervező szakosai a hagyományoknak megfelelően Párizsban jártak, hogy inspirálódjanak és feltöltődjenek hamísítatlan párizsi divatélményekkel.
Egyikük, Budainé Galántai Bernadett mesélt a Modart blognak a közös kalandról saját látószögéből.

Mi volt a legfontosabb inspiráció az út során?
Számomra Párizs már többed ízben hatalmas inspirációs forrás. Maga a város, a sokszínűség, az egyéniség jelenléte és hangsúlyozása, ami nagyon érezhető az embereken. Az elfogadás, a pékségek és házak falán megjelenő grafikák. A kirakatok, az utcán ebédet fogyasztó, kiskutyáját figyelő nő. Minden. És az utunk célja: a Premier Vision.
Számomra hatalmas löket volt maga a szalon és a sok kiállító. A lehetőséget, a jövőt láttam benne. A trendek meglesése, mind izgalmas és eltökéltségemet fokozó élmény volt.

párizs2.jpg

Mennyiben jelentett pluszt a munkáidban, az alkotásban?
A munkáimban jobban figyelek arra, hogy a trendeket figyelembe vegyem, kollekció tervezés során pedig nagyon törekszem a tudatosságra, csakúgy, mint a legtöbb párizsi nő, aki reggel tudatosan öltözik fel. Tisztában van saját adottságaival, lehetőségeivel és céljaival. Ezek összeérése ad egy képet, felismerhetővé, egyedivé tesz.

párizs1.jpg

Mi volt Rád a legnagyobb hatással?
Elsősorban a Premier Vision, mert talán életre szóló elhatározással jöttem el onnan, és egy párizsi este, amikor a városban volt szerencsém biciklizni, magas sarkúban, esőben, barátokkal és senki nem nézett miatta bolondnak.

Hogyan osztottátok fel az út szervezésének feladatait egymás között?
Azt, hogy szeretnénk menni a textil vásárra, már az első évfolyamban eldöntöttük; ebben majdnem mindenki benne volt. Eldöntöttük, hogy elődeinkhez hasonlóan a 3. évfolyamban látogatjuk meg, hiszen ekkor lendíthet a legnagyobbat szakmai életünkön. A repülőjegyek lefoglalását én vállaltam, míg más a szállás foglalását, vagy a látnivalók összegyűjtését. Alapvetően úgy mentünk neki a legtöbben, hogy időnket nem múzeumok látogatásával, hanem a város sajátságos levegőjének beszívásával szeretnénk tölteni. Miután 2 csoportban mentünk, így csak 1 napot tudtunk igazán együtt tölteni. Ekkor látogattuk meg az anyaiskolát, a főbb látványosságokat.

Mit emelnél ki, mi a legfontosabb különbség a kinti utcai divat és a hazai között?
Szerintem a bátorság. Az egyéniség vállalása és a tudatosság. Itthon még eléggé gyerekcipőben jár az, hogy az emberek megfogalmazott és kimondott céllal öltözködjenek. Van itthon egy általános félelem, amiatt, hogy a nem átlagos öltözködés megszólást von maga után, ugyanakkor Párizsban ezt én nem tapasztaltam. Láttam már tetőtől talpig pirosba öltözött - öltönyben és ing - bácsit, akinek hosszú ősz haja volt, szakállal és Bibliát olvasott hangosan. Senki egy szót sem szólt miatta, és a tekintetek sem közönyről és megvetésről árulkodtak, inkább természetes volt.

Milyennek láttad a kinti anyaiskolát? Milyen volt a kintiekkel a találkozás?
A francia Mod’Art még nem indította el a tanévet, amikor mi odamentünk, mégis szívesen láttak. A fiú, aki körbe vezetett minket sok hasznos dolgot elmesélt: hogyan néz ki egy csoport felépítése, miképpen készítik a projekteket, hol, milyen eszközökkel. Nagyon tetszett, lelkesítő és hasznos találkozás volt. Kis leengedés után ismét éreztem, hogy szeretném elvégezni a 4. évfolyamot.

Van-e olyan kaland, ami örökre emlékezetes marad?
Maga az út egy ilyen kaland. A textilvásár számomra mindenképpen feledhetetlen lesz. Az ott töltött nagyjából fél nap elmélyített elhivatottságomban, szakmai szeretetemben.

párizs4.jpg

Szólj hozzá!

2013.09.23.
15:14

Írta: Visart

„A SIKERT NAGYBAN BEFOLYÁSOLJA A CSAPATMUNKA”

A divatmenedzser szakon tanuló elsőéves hallgatók már a gólyatáborban megmutatták, hogy ötleteik, kreativitásuk független a szakmai tapasztalatoktól. A csapatmunkában megoldott feladatok egyikében különösen jól szereplő társaság egyik tagjával, Huszár Viviennel beszélgettünk.

huszárvivien.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A menedzserek szakestjén az egyik feladatot olyan jól oldotta meg a csapata, hogy a legjobbak lettek. Milyen tényezők kellhettek ehhez?
A kreativitás az első és az egyik legfontosabb dolog, amit megemlítenék, nagy részben ennek köszönhető az, hogy ebben a versenyben ilyen jól szerepeltünk. Ami még a sikerhez vezetett, hogy nagyon jó volt a csapat, teljes volt az összhang és a csapatmunka is gördülékenyen ment. Mindössze 30 percünk volt arra, hogy egy általunk kitalált témához – esetünkben az újrahasznosítás volt ez -
1 divatlap, 1 kuponfüzet és 1 szórólap segítségével kollázst készítsünk. A tábor 4 napja alatt megtanultunk, hogy a sikert nagyban befolyásolja egy jó csapat és annak az együttműködése valamint a kreativitás.

győztescsapatfeladat.jpg

Mi volt a gólyatáborban a legmeghatározóbb élménye?
Az utolsó este a csoportos feladatok bemutatása! Számomra ez egy óriási élmény volt! A tábor első napján egy csapatba kerültem 9 számomra ismeretlennel, akik közül 2 Visartos grafikus volt, 4 Modartos divattervező és velem együtt 4 divatmenedzser. Megkaptuk a feladatot, ami egy teljesen új fürdőruha márka létrehozása volt mindössze pár nap alatt, s mindezt ezt úgy kellett összehoznunk hogy az új márka piacképes legyen. Emlékszem ott álltunk az egyik szobában tízen és senki sem ismert senkit, de mégis egy összeszokott profi csapatként kellett együttműködnünk, hogy ez az egész létrejöjjön. Néhány nap leforgása alatt a semmiből létrehoztunk egy új márkát, ütős kollekcióval, katalógussal és teljes marketing tervvel. Jó volt a bemutató után nézni az emberek arcát, jó volt látni rajtuk, hogy nekik is tetszett majd az est végén az értékelésnél tanáraink is elmondták véleményüket.

Mennyire volt hasznos ez a néhány nap, mit nyújtott a hallgatóknak?
Szerintem mindnyájunk nevében mondhatom, hogy ez a 4 nap hihetetlenül hasznos volt. Már most rengeteg új információra tettünk szert, nagyon sok új emberrel ismerkedtünk meg köztük a tanárainkkal is. Jó volt, hogy bár sokan voltunk mégis családias volt a hangulat. A csoportos feladatok alkalmával már most sok tapasztalatot gyűjthettünk és még egymástól is tanultunk, hiszen mindenki dolgozott a közös feladaton a fürdőruha márka létrehozásán. Néhányunkat megtanítottak varrni a tervezők, hogy még gyorsabban haladjon a munka.

cég bemutatása.jpg

Változtatott valamit az elképzeléseiken az, amit a szakesten, illetve a tábor során megismertek leendő szakmájukról?
Nagyjából 1 évvel ezelőtt döntöttem el, hogy ez a divatmenedzseri szakma az, amivel igazán foglalkozni szeretnék. Aminek csak lehetett utána olvastam, ám ennek ellenére főként a táborban a szakmai est alkalmával jöttem rá miről is szól ez az egész és mennyire összetett is a munkája egy divatmenedzsernek.

Milyen reményekkel indul/nak a következő éveknek, mit vár/nak az iskolától?
Elszántan, sok tervvel és nagy álmokkal indulunk neki az előttünk álló éveknek. Óriási fejlődést, rengeteg új és hasznos információ megtanulását illetve tapasztalatszerzést várunk az iskolától. A táborban már bebizonyosodott, hogy tanáraink segítségére és szakértelmére maximálisan számíthatunk a jövőben is.

Az szakesten a fent említett győztes csapat tagjai voltak:
Drenyovszki Csenge
Dukát Fanni
Ferencz Barbara
Huszár Vivien
Pataki Bonita
Seidl Tekla

Szólj hozzá!

2013.07.10.
12:17

Írta: Visart

BACKSTAGE- DIVATTERVEZŐK

DIPLOMA 2013 - 3. rész

Orosz realizmus, kertépítészet, nomád népek. Ezek a fő inspirációi annak a három tervezőnőnek, akiknek különböző szezonokre tervezett kollekciói a Modart 2013-as diplomabemutatóján mutatkoztak be.
Vikmann Anna, Gyenge Anna Júlia, Sajben Renáta munkáit mutatjuk be ezúttal.

Vikman Anna Womenswear - Vikmann Anna

Anna 2013-as őszi/téli szezonra készült kollekcióját a nomád, rusztikus stílus jellemzi. Mind anyagában, mind szabásvonalaiban, de színeiben is ehhez igazodik, miközben az anyagok szinte mindegyikében felbukkannak az emblematikus csíkok, melyek egységessé és izgalmassá teszik a darabokat.                                             Ezek cikk-cakkos, halszálkás vagy saját készítésű anyag manipuláció formájában jelennek meg a ruhákon, tűnnek fel a részletekben.

VikmanAnna_1.jpg

A szabásvonalak az oversized trendet követik, miközben mégis nőiesek, szépek a sziluettek. A felsőtestet hangsúlyozó kabátok jellegzetesek és izgalmassá tehetik a téli öltözeteket.

A színekben a rusztikus stílust jellemző bézs és világosbarna mellett megjelenik a fekete, az óarany, a fehér, melyeknek a kontrasztos türkiz ad hangsúlyt.

Vikman Anna.jpg

Anna kollekciója megalkotásakor a luxus minőséget helyezte előtérbe és a 20-50 éves korosztályt célozta meg. Azokat a nőket, akiknek fontosabb a minőség, mint a márkajelzés, a környezetvédelem nemcsak frázis, hanem a mindennapjaik része, akár a saját ruhatáruk kialakításakor is.

Ju Ninelle- Gyenge Anna Júlia

A fiatal korosztályt célozta meg Anna Júlia, amikor elkészítette az orosz realista irodalom ihlette darabjait, melyre a klasszikus nőalakok, a regények hősei hatottak.

Felhasznált a népviselet elemeit is, miközben a sportos, modern vonalak egyértelműek. Különlegesek a felületek, a különböző textúrájú anyagok összedolgozása. Az orosz tél megkívánta meleg, puha anyagok és a beburkolózást kényelmet szolgáló szabásvonalak szinte hívogatnak a darabok viselésére.
Annak ellenére, hogy nehezebb, téli darabokról van szó a tervező ügyelt rá, hogy a végeredmény mégis kecses és finom legyen, olyan darabok, melyet az igazán nőies nők is szívesen viselnek.
Gyenge Anna Júlia „Orosz kollekció”-ja egységes, kifinomult és előrevetíti, hogy a tervező darabjait még sok szezonban láthatjuk viszont.

juninelle_1.jpg

juninelle_2.jpg

Sajben Renata – Sajben Renáta

Renáta darabjait a természet ihlette, de merített a geometrikus kertépítészetből is a tervezéskor. A 2014-es tavaszi/nyári kollekció anyagai lágy esésűek, csupa muszlin, hernyó selyem, lágy tapintású, finom kelmék.

Az anyagokat húzásokkal, lefogásokkal teszi izgalmasabbá és texturálttá, miközben az anyaguk magukban is mintásak; a csíkozás síkban és térben is visszaköszön.
A színek játékát a fehér alapszín kiegészítő drapp, türkiz és zöld biztosítja.
Renáta darabjai a kifinomult, modern nő ruhatárába illenek, aki az egyediségre és a kényelemre szavaz a maga nőies módján.

SajbenRenáta.jpg

SajbenRenáta_2.jpg

Szólj hozzá!

2013.06.25.
11:20

Írta: Visart

BACKSTAGE - DIVATTERVEZŐK

DIPLOMA 2013 - 2.RÉSZ

A múlt héten elkezdett sorozat második részében újabb három fiatal tehetséget mutatunk be, akik a június eleji diploma bemutatón debütálhattak kollekcióikkal. A három fiatal nő, három teljesen különböző utat választott, ám közös bennük, hogy egyaránt komolyan veszik a tervezést és ennek jegyében tervezik a jövőjüket.

Noori – Samea Noori

A 12 éve Magyarországon élő Samea Noori afganisztáni gyökereit használta inspirációnak, amikor megalkotta 2013/14-es őszi kollekcióját.
Az afgán nomád viseletet modern, mai elképzelésekkel ötvözve, frissítve jelenítette meg darabjaiban.
Felhasználta a hagyományosan gazdag szín-és motívum világot, az arany és ezüst zsinórok, hímzések és tükrök mai szabásvonallal párosulva az eleganciát kedvelő nőknek nyújtanak alternatívát.
Síkbeli minták fordulnak térbe, egyedivé téve ezzel viselőjük megjelenését. Kifinomultság párosul így a tömegből való kitűnni vágyással, azoknak a nőknek, akik éppen erre vágynak.

Noori_1.jpg

Noori_2.jpg

Annamari Vadas – Vadas Annamária

Annamari a 2014-es évre tervezett tavaszi-nyári kollekciójának elkészítéséhez a modern építészet elemeit hívta segítségül.
Acél és fém, minimalista vonalak, nagy felületek és szigort parancsoló vonalvezetés, az építészetből átemelt szabályok ihlették a a tervező ruháit.
Hogy a geometrikus formákon és a minimalista építészet szigorúságán lazítson a természetből, a növények világából a pálmalevelet választotta ki, mint a fentiekkel jól rímelő, ugyanakkor azt mégis lágyító elemet.
A darabokat a 18 és 43 év közötti nőknek szánta Annamari, fontosnak tartotta ugyanis, hogy viselésük ne legyen korhoz kötött, fiatal és középkorú nők egyaránt ruhatáruk darabjai közé illeszthessék azokat.
Ezek a ruhák éppúgy helytállnak, a mindennapokban, mint egy-egy alkalmi eseményen és mindkét esetben az egyediség érzésével léphet az utcára viselőjük.

annamarivadas_1.jpg

annamarivadas_2.jpg

Jades – Arnóczy Janka

Sportos és elegáns játéka, ez a lényege Arnóczy Janka márkája, Jades 2013/2014-es kollekciójának.
A motoros védőruhák vonalait használta fel és ehhez társította az elsőre talán szöges ellentétben álló eleganciát sugalló szőrmével.
A végeredmény azonban tökéletes összhangban van, köszönhetően annak is, hogy a színekkel éppen a formák és anyagok kontrasztja miatt nagyon visszafogottan bánt a tervező.
A kézzel készült hímzések és díszítéses csak még különlegesebbé teszik ezeket a darabokat és határozottan kijelölik, milyen nők azok, akik kifejezhetik egyéniségüket a Jades márka ruháit magukra öltve.

Jades_1.jpg

Jades_2.jpg

Szólj hozzá!

2013.06.17.
09:35

Írta: Visart

BACKSTAGE

DIVATTERVEZŐK DIPLOMA 2013 - 1.RÉSZ

10 végzős, 10 fiatal tervező, akik idén a Millenáris Teátrumában mutathatták be, min dolgoztak, melyek azok a darabok, melyekben az elmúlt évek munkája összpontosult.
Végre kifutóra léphettek modelljeik, az elmúlt évek jelentették számukra a backstage-et, melyből most először kerültek igazán rivaldafénybe tervezéseik által.

backstagecikk_1.jpg

Az iskola növendékeiből már korábban is olyan tervezők, tehetségek kerültek a hazai divat porondjára, akiknek nevét széles körben ismerik és még mindig csak a pályájuk elején tartanak. Így érthető, ha a Modart diploma bemutatóján a márkák neveit azzal a szándékkal ízlelgeti az ember, vajon melyiket fogja még sokszor hallani, melyik lesz az, amelyik megveti a talpát a piacon.

Az idei munkák, a szervezés precizitása és helyszín így együttesen tették igazán színvonalassá a 2013-as diploma bemutatót és valóban, a szakmai –és sajtóvisszhangok is azt igazolták, hogy a Modart végzősei és a szervezők remek munkát végeztek.
Mind a 10 tervező megérdemli, hogy a képeken túl kissé részletesebben is bemutassuk őket, így három részben a teljes végzős csapat szándékai, ötletei, tervezésük irányvonalai megismerhetők.

Lucidité – Beke Luca
Luca neve épp azok közé tartozik, melyre már az iskolában töltött évei alatt felfigyelt a szakma és a közönség is megjegyezhette a nevét. A Triumph nemzetközi fehérneműtervező versenyen elért előkelő helyezéséről már korábban beszámoltunk és most Lucidité elnevezésű márkájának első kollekciója már egyértelmű összefüggést mutat a korábbi nyertes tervezésével, megvannak a jellegzetes stílusjegyek.
A kollekció, melyet a sivatag és annak világa inspirált az itt élő népek öltözeteiből merített. Ezt ötvözte ennek az egészes speciális közegnek az élővilágával, melyről bár azt hinnénk igen szegényes, mégis kiderül, hogy a homok gazdag élővilágot rejt.
A sivatagi rózsa, mint fő motívum a hely színeivel, a sivatagi hajnallal egészül ki és alkot harmonikus párost.
Luca kollekcióját olyan nőknek ajánlja, akik a letisztult szabásvonalakat szeretik, visszafogottan, ugyanakkor nőiesen, a részletekre helyezve a hangsúlyt szeretnek öltözködni.

bekelucadiploma2013.jpg

bekelucabemutató_1.jpg

Delacier – Domokos Dóra
Dóra kollekciójának sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a bemutatót követő első nagyobb eseményen, a Viva Comet idei díjátadójára Tolvaly Renáta Delacier kiegészítőket, - nevesül egy nyakéket és egy táskát - választott.
Egész kollekcióját az összhang jellemezte, minden darabnak köze volt egymáshoz és a fókuszpontban lévő ékszer jellegű cérnakép technikával készült részletek igazán izgalmassá tették a ruhákat.
Dórának fontos volt, hogy habár ékszer ruhái nagyon egyediek, mégis hordhatók legyenek. Így az extravagáns megjelenés kényelemmel párosulva megelőlegezi, hogy nemcsak azok a nők viselhetik majd a Delacier darabjait, akiknek első a tömegből való kitűnés, hanem bárki, aki egy úgy szeretné magára felhívni a figyelmet, hogy közben a komfort magabiztosságával is rendelkezik.

delacier_1.jpg

delacier_2.jpg

annamaria molnar – Molnár Annamária
Férfiruhát tervezni ma még mindig nagyobb kihívás, mint a nőknek való tervezés felé fordulni, hiszen – főképp a hazai férfiak – még mindig sokkal konzervatívabbak és kevésbé befogadók a divatban, mint a nők.
Annamária generációja azonban már nyitottabb, számukra talán már más értelmet nyer a férfi divat fogalma és bíztató, hogy ma már az utcai divatban is egyre gyakrabban jelennek meg szokatlan, előremutató megoldások.
Az annamaria molnar kollekcióban szembetűnőek a roppant kreatív és ötletes megoldások, melyek mégis hűek maradnak a férfidivat klasszikus stílusjegyeihez, szabásvonalaihoz.
Anyagai, mintái játékosak, a felületek, nyomások a képzőművészet világát idézik. Színei frissek, ugyanakkor jól illeszkednek a szürke alapárnyalathoz, ezzel őrizve meg az egyensúlyt.
Annamária olyan finom módon értelmezte újra a klasszikus ruhadarabokat, hogy ezzel utat nyitott az eddig kevésbé bátor, ám a változatosságot mégis kedvelő férfi közönség felé.

annamariamolnar_2.jpg

annamariamolnar_1.jpg


Még több kép a tervezők munkáiról a FB-on!

Szólj hozzá!

2013.05.28.
15:53

Írta: Visart

A Millenáris Parkban a végzős fashion designerek

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Modart Művészeti és Divatiskola végzős divattervező hallgatói idén is megrendezik diploma divatbemutatójukat.

A helyszínen a diákok mini-kollekcióinak bemutatása mellett korábbi munkáik is kiállításra kerülnek, amit a bemutató előtt meg lehet tekinteni.

A hallgatóknak a saját terveik mellett idén is egy közös feladatot kellett megoldaniuk. A tervezők azt a feladatot kapták, hogy készítsenek divatos, a mai trendeknek megfelelő ruhát gyermekek számára, a cirkusz világából inspirálódva. Így a bemutatón gyermek sziluetteket is láthat a közönség.

A vizsgakollekciók elbírálásához a divatszakma neves képviselőit kértünk fel.

A zsűri elnöke Horváth Szilvia a Modart oktatási igazgatója. A vizsgabizottság francia tagjai Véronique Soboul-Polchi és Xavier Chaumette a Mod’Art International, Paris oktatási igazgatói.

A divatbemutatók kezdési időpontjai: 2013. június 6. csütörtök 18.00 és 20.00 óra.

A sajtó képviselőit 20 órára várjuk.

Helyszín: Millenáris Park, Teátrum – Bejárat a Kis Rókus utca 16-20. szám felől

További információ:

Horváth Szilvia oktatási igazgató 

tel: 06-1-236-0874

e-mail: szilvia.horvath@modart.hu

RSVP Gyurcsó Viktória iskolatitkárnál a viki@modart.hu e-mail címen, vagy a 06-1-236-0874 -es telefonszámon.

fashionshow2013.jpg

Szólj hozzá!

2013.05.02.
13:37

Írta: Visart

Záróvizsga; a második végzős divatmenedzser évfolyam diplomázik

Április 10-11-én zajlott a divatmenedzser szakosok záróvizsgája, mely a magyar államvizsgának felel meg. Szilágyi- Csüllög Mónika, a szak oktatási igazgatója bemutatta, hogyan zajlik ez a két nap, mi vár a végzősökre ilyenkor.

szilágyicsm.JPG„Jelenleg 5 tárgyból van záróvizsga, s azt lehet mondani, hogy ez nagyjából a magyar államvizsgának felel meg. A vizsga menedzser szakon magyar zsűri előtt zajlik, a zsűri tagjai pedig az iskola vezetői, az oktatási igazgató és az adott tárgy szaktanára.

A diákok két napon keresztül vizsgáznak, kávé-és ebédszünetekkel megszakítva, de egyébként egyfolytában zajlik a vizsga.

Idén az első nap voltak a menedzsment, a kereskedelem és a termékfejlesztés tárgyak, második nap pedig trendismeret és divatmarketing vizsgák következtek.

Maga a vizsga úgy zajlik, hogy az adott tárgy szaktanára tartalmi kérdéseket tesz fel, vezényli a tételhúzást, mindent ő irányít majd, mikor lement a tétel felmondása, akkor a zsűri többi tagja teszi fel kérdéseit. Innentől fogva tulajdonképpen egy beszélgetést folytatunk a vizsgázóval.

Habár a diplomamunka leadásának határideje május 3., mégis már a záróvizsgán folyamatosan kell tudni beszélni a témáról, igaz, egyelőre még csak magyarul.

A két napos záróvizsga eredményhirdetéssel fejeződik be; a diákok nem az egyes vizsgák végén kapnak jegyet, hanem a teljes vizsga végén.
Ekkor hallgatják meg az egyéni értékelést is és mindenki megkapja tárgyanként a jegyeit, ami bekerül az indexbe.

Az idei vizsgák is nagyon jó eredményekkel zárultak, látszott, hogy sokat készültek a diákok, jelenleg a diplomamunkájuk utolsó simításait végzik, melyből három példányt kell beadniuk. Kettő megy Párizsba az oktatási igazgató véleményezésével, egy marad Budapesten.

A munkákat a francia igazgatók is elolvassák, majd június 5-én nemzetközi zsűri előtt – mely áll a francia igazgatókból, a magyar oktatási igazgatóból és a magyar tulajdonosokból – kerül sor a védésre.”

Sok sikert kívánunk ehhez minden végzősnek!

Szólj hozzá!

2013.04.15.
11:46

Írta: Visart

PÁRIZSBAN JÁRTAK HARMADÉVES TERVEZŐINK

Februári párizsi útjukról meséltek diákjaink. A saját maguknak szervezett tanulmányi útról Molnár Annamária, Domokos Dóra és Pongrácz László mondta el, milyen benyomások érték őket.

párizsiút_8.jpg

Molnár Annamária
„A legemlékezetesebb dolog, ami egyben szakmailag is a legértékesebb volt számomra, a Premier Vision Textil Workshop volt.
Sokszor meséltek már erről a kiállításról és láttunk képeket is, de az ember akkor érzi át igazán ennek a kiállításnak a nagyságát és jelentőségét, amikor ott áll a hatalmas pavilonokban.
Azt gondolom, hogy erre a kiállításra mindenképpen érdemes egyszer elmenni, mert amellett, hogy a fórumokon lévő trendkiállításokon rengeteg inspirációt tud magba szívni az ember, belelát egy folyamatba, ami közelebb visz ahhoz, hogy az ember megértse, hogyan készül a tervekből végül egy profi kollekció.
Textilek, bőrök, kiegészítők, trendirodák, arculati irodák és gyárak sokasága állít ki ezen a workshopon, ami egy igazi kincses sziget a tervezők számára, hiszen itt tényleg minden megtalálható.
Mi ugyan csak félve mertünk bemerészkedni egy-egy nagy anyaggyár standjára, ahol a buyerek rendelték az anyagokat, de a fórumokon kiállított textilek, kiegészítők és trendvonulatok már önmagukban nagyon érdekes voltak.
Az anyaggyárak standjain kívül rengeteg trend-előrejelző cég állít itt ki, ahol ténylegesen át lehetett lapozni az adott szezonra vonatkozó előrejelzéseket.
A kiállítás egy részén a ruhagyárak állítottak ki, itt lehetőségünk volt megismerni és felvenni a kapcsolatot olyan cégekkel, ahol a későbbiekben akár gyártatni is tudunk.
A kinti anyaiskolában is elmentünk, ahol nagyon kedvesen és közvetlenül fogadtak minket. Minden tantermet bemutattak és a tanórákra is bevittek, ahol a tanárok beszéltek arról, hogy éppen min dolgoznak. Érdekes volt látni, hogy a párizsi iskolában is ugyanazokon a feladatokon dolgoztak a diákok, mint mi Budapesten.
Azt gondolom, hogy ez az út egy nagyon fontos állomása volt a Modartos éveimnek, hiszen Párizs egy egész más dimenziója a divatnak. „

párizsiút_6.jpg

Domokos Dóra
„Már nem tudom pontosan ki vetette fel a csoportunkból, hogy meg kellene szerveznünk egy utat a Premiere Vision-ra, de mindenkinek felcsillant a szeme, hogy a diplomakollekcióban még kamatoztatható lesz a vásáron megszerzett kontakt.
Mellesleg szakmailag sem elhanyagolható egy ilyen vásárra kijutni. Ezért jó, hogy 10-en ilyen jó kis osztály vagyunk, mert ezt is sikerült elintéznünk, leszerveznünk, megoldanunk saját magunknak. Kísérőtanárként Szerencsés Gabót hívtuk el az útra.
Szerdától vasárnap reggelig voltunk kint, csütörtökön egész nap a Premiere Visionon, mert akkor mehettek a divatsulik végzős diákjai, szerencsére sikerült nekünk is megpályázni, hogy ingyen bemehessünk.
Hihetetlen választék van, fantasztikus új technikák, gyönyörű anyagok, tényleg eláll az ember lélegzete. És rátesz egy lapáttal a kellékes standok jelenléte, hogy külön van a cipzárra specializálódott stand a szegecsestől és millió-millió fajta mindenből.
Akaratlanul is összehasonlítja az ember az itthoni és a kinti viszonyokat. Az olaszokkal és a franciákkal sose lehet felvenni a versenyt, olyan előnyökkel bírnak.
Pénteken a kinti Modartba mentünk, ahol nagyon kedvesen, minden tantermet/tanórát megmutatva vezettek végig minket.
Mindezek mellett voltunk a divatintézetben "Modell-kiállításon", meglátogattuk a nagy áruházakat (Lafeyette, Colette), ahol minden nagy márka fellelhető egy helyen.
Így közelről, megfogdosva, élőben is szemügyre vehettük a márkákat, azt hogy milyen minőségű anyagokkal dolgoznak, hogyan figyelnek az eldolgozásokra, hogyan tálalják a brandet, szóval minden olyasmit, amit itthon egyáltalában nem tudunk megtenni. Hiszen csak a kifutóról és pár részletfotóról értesülünk az adott kollekcióról, de az teljesen más mikor testközelből megnézheted.
Persze mind emellett szabadprogramot is csináltunk, városnézés, Eiffel-torony....
Ja, és a Champs-Élysées-n bementünk a Louis Vuitton székházba, az is elképesztő volt hihetetlen tömeggel, mert szerintem már zarándokhellyé vált.”

PÁRIZSIÚT_3.JPG

Pongrácz László
„Azért találtam fontosnak az utat, mivel egy pályakezdő tervező számára rendkívül fontos, hogy bepillantást nyerjen az igazi divat világba. A Premier Vision pedig tényleg az a szakvásár, amit egy tervezőnek látnia kell.
A legnagyobb pluszt a trendügynökségek standjai nyújtották, ahol szemügyre vehettük a következő év trendjeit. Ez nagyon fontos egy tervező számára, különösen úgy, hogy a benne „tárgyalt” időszakban, már én is, mint friss diplomás, fogok tervezni és alkotni.
A legnagyobb hatással talán maga a város, az utcák, a hazaiak stílusa bírt. Az egész város együtt lélegzik a divattal. A gondolat, hogy egyszer majd én is ennek a körforgásnak a részese leszek, adta az igazi löketet a munkámhoz.
Az időtöltéseket mindig előre, közösen megbeszéltük, aztán már csak meg kellett találni, az aktuális múzeumot, vagy városrészt. Ami szerintem nagyon egyszerű volt. Egyszer sem sikerült eltévednünk. 
A kinti és a hazai divat szerintem nem annyira eltérő, mint elsőre hinnénk. Persze az általános közkép, mondjuk a metrón, odakint sokkal "menőbb" mint nálunk, de a sok hasonló márkaboltnak köszönhetően kint is ugyanazt viselik a fiatalok, mint idehaza. A felnőttek pedig legfeljebb több eredeti Louis Vuitton táskát hordanak."

párizsiút_1.jpg

párizsiút_7.JPG

párizsiút_2.JPG

PÁRIZSIÚT_5.jpg

Szólj hozzá!

2013.04.05.
12:09

Írta: Visart

MODART ALUMNI; KÖVETJÜK A TEHETSÉGEK ÚTJÁT

KISS MÁRK „SOK OLDALA”

A Modart Művészeti és Divatiskola büszkén követi nyomon volt növendékeinek szakmai útját, annál is inkább, mivel közülük sokan nemcsak hazai, de nemzetközi sikereket is elkönyvelhetnek.
A büszkeség azonban úgy tűnik kölcsönös, hiszen nem feledve honnan indultak interjúkban, honlapjukon és számos egyéb fórumon említik meg a Modart-ot, mint szakmai karrierjük első állomását.

A Modart Budapest Alumni oldalon folyamatosan olvashatók a hírek a volt tanítványok eredményeiről, láthatók fotók tervezéseikről, az általuk stylingolt divatanyagokról.

Terveink szerint, ezentúl nemcsak a Fb-on számolunk be a sikerekről, de itt a blogon is készítünk anyagokat a volt tanítványokról.

Azoknak, akik követik a közösségi oldalon az aktivitásunkat, bizonyára feltűnt már, hogy vannak szinte állandó szereplők, ők azok, akikre igazán büszkék vagyunk és munkájukkal folyamatosan bizonyítják, hogy a tehetségüket és a Modart-ban tanultak igazán remekül kamatoztatják.

kissmarkportré.jpg

Ilyen Kiss Márk is. Habár tervezőként végzett, legtöbben mégis stylistként ismerik, de sokoldalúságát bizonyítja, hogy számos esetben inkább art direktingnek nevezhető a munkája, azaz nemcsak az öltözetért felel, hanem teljes körűen megszervezi a fotózást, benne a modellek kiválasztását, a sminket, a frizurát és a helyszínt is.

A Modart-ban minden szakon, évfolyamon azt a szemléletet sajátíthatják el a diákok, hogy sokoldalúan, a lehetőségek széles skáláját kihasználva lehet jól érvényesülni és meg kell találni az átjárást a társszakmák, kiegészítő tevékenységek felé. 

kissmark_2.jpg

Márk kiválóan alkalmazza a gyakorlatban ezt, hiszen észrevette, hogy a lehetőségek tervezőként szűkebb teret adnak, miközben tudása, kvalitásai stylistként is sikeressé tehetik.
Miközben nem hagyott fel a tervezéssel sem, de a munkái során folyamatosan tanul és a megszerzett tapasztalatok nemzetközi karrierre is képessé teszik majd.

kissmark_3.jpg

Referenciái között találjuk a leghíresebb hazai színésznők, énekesnők öltözeteinek megtervezését, nagy cégek reklámkampányaihoz kérik fel és ma már a szakmában a nevét mindenki ismeri, elismeri.

kissmark_1.jpg

Munka iránti alázata, maximalizmusa és a folyamatos fejlődésre, tanulásra való igénye biztosíték arra, hogy nemcsak hazai berkekben, de nemzetközi terepen is sokat látjuk még munkáit, stylistként és tervezőként egyaránt.

A Modart Budapest Alumni oldalán még több befutott tanítványunkról olvashatók, láthatók hírek, cikkek, fotók, divatanyagok!

Szólj hozzá!

2013.03.04.
07:37

Írta: Visart

HITCHCOCK-PÁLYÁZAT; SIKERT ÉRTEK EL ELSŐÉVES MENEDZSER HALLGATÓINK!

A Modart elsőéves divatmenedzser szakos hallgatója, Baranyi Dóra szép eredményt ért el az Intercom és a Prizma Filmművészeti Folyóirat közös pályázatán, melyet az Alfred Hitchcock-ról szóló, nemrégiben bemutatott film kapcsán hirdettek meg. A sikerhez évfolyamtársa Ámán Eszter munkája is hozzájárult, közösen kerültek be a legjobb 10 közé!

A pályázat témája a rendező munkássága volt, s a pályázók szabadon dönthettek arról, milyen módon, milyen témával jelenítik meg ötleteiket. Dóri menedzser hallgatóként is fontosnak találta, hogy kreativitását, ötleteit megmutassa, bizonyítva ezzel, hogy az alkotás ebben az iskolában nemcsak a tervezők vagy a Visart hallgatóinak kiváltsága és nagy előnyt jelent, ha valaki nyitott, érdeklődő és elég bátor ahhoz, hogy megméresse magát.

Baranyi Dórával és Ámán Eszterrel beszélgettünk a pályázati siker kapcsán a közös munkáról.

BaranyiDóriportré_1.jpgÁmánEsztiportré.jpg

Hogyan jutott eszedbe, hogy jelentkezz a pályázatra? Miért találtad érdekesnek?
BD:„Egy barátnőm hívta fel rá a figyelmem, aki tudta, hogy nagyon kedvelem Hitchcock munkásságát és a róla készült filmet is várom. A pályázat címe rögtön felkeltette az érdeklődésemet, amint elolvastam a kiírást tudtam, hogy jelentkeznem kell.”
Mi volt az alapötlet, mire építetted a koncepciót?
BD: „Az eredeti koncepcióm az volt, hogy a négy kedvenc Hitchcock filmemhez új moziplakátokat kreálok. Sajnos az időjárási viszonyok miatt ez háromra korlátozódott.”

Hitchcock_1.jpg
Egyedül találtad ki a stylingot vagy ez közös munka volt Esztivel?
BD:„Egyedül találtam ki, de Eszti nélkül nem jöhetett volna létre és még most is nagyon hálás vagyok neki, hogy elvállalta a modell szerepét.”
Amikor Dóri megkért, hogy szerepelj a fotókon egyből igent mondtál? Mi tetszett Dóri ötletében?
ÁE:” Mikor Dóri felhívott azonnal igent mondtam és nagyon örültem neki, hogy rám gondolt. Legjobban az tetszett, hogy a Szédülés c. film plakátjához a fotókat a szabadban, a Lánchídnál tervezte elkészíteni. Sokat jelentett az is, hogy teljes mértékben számított rám és fontos volt neki a véleményem. Nagyon vártam, hogy végre elinduljanak a munkálatok, mert tudtam, hogy ebből csak jó sülhet ki.”
Mi volt a munka menete? Előre eltervezted, milyen helyszíneken, hogyan, milyen sorrendben, beosztásban készülnek a felvételek? 
BD:„Természetesen igen, szeretem pontosan kidolgozni a kitűzött terveimet. Először a helyszíneket, ruhát és kellékeket gondoltam ki, majd a felvétel készítés sorrendjét. Elsőként a Hátsó ablakot és a Psycho-t csináltuk meg, az utóbbival jobban megküzdöttünk a megfelelő beállítás miatt. Végül a Szédülés következett, mely már a szabadban zajlott, s itt komolyan meg kellett küzdenünk az időjárással.”
Mennyi időt vett igénybe a pályázati anyag elkészítése, beleértve a terv kidolgozását, a fotózást és az utómunkát is?
BD:„Az ötlet kidolgozása volt hosszabb folyamat, a pályázat elolvasása után több lehetőségen gondolkodtam. Végül egy hétre rá jutott eszembe a Szédülés c. filmből egy jelenet, mikor Kim Novak a Golden Gate híd lábánál áll. Ezt nagyon jól fel lehetett eleveníteni a Lánchíd pesti rakpartjánál. Ezután pedig már automatikusan ugrottak be a látványosan megkreálható pillanatok a Hátsó ablak és a Psycho c. filmekből. A fotózás és az utómunkálatok egy napot vettek igénybe, de az igen intenzíven folyt.”

Hitchcock_2.jpgMi volt a legjobb a közös munkában?
ÁE:” Dóri mesélt Hitchcockról és a filmjeiről, így közelebbi kapcsolatba kerültem Hitchcock-al és a munkásságával. A képek készítés közben nagyon egy hullámhosszon voltunk és így akadályokat könnyen legyőztük.”
Milyen nehézségekbe ütköztetek a fotózás során?
ÁE:”Az egyedüli nehézség, amibe a fotózás során ütköztünk a rossz időjárás volt, de ez sem akadályozott meg abban, hogy precíz munkát végezzünk.”
Mennyire követtétek az előre kitalált koncepciót, illetve mennyire jöttek spontán ötletek munka közben?
ÁE:”Teljes mértékben a koncepcióhoz tartottuk magunkat. Mindent aprólékosan elterveztünk, de a képek szerkesztése során felmerültek új ötletek, amivel színesebbé varázsoltuk az elképzelésünket.”
Divatmenedzser hallgatóként miért érzed fontosnak, hogy más területeken is kipróbáld a kreativitásod?
BD:„Kiskorom óta érdeklődöm a művészetek iránt, több pályázaton is indultam, eddigi legnagyobb sikerem, hogy 11 éves koromban kiállították az egyik festményem a Nemzeti Galériában egy országos verseny során. A képző- és filmművészet mindig összekapcsolódott a divat világával, számomra lényeges, hogy ezekben a művészeti ágakban is tájékozott legyek. Nagyon fontosnak tartom, hogy több területen tevékenykedjek, mert ezzel szélesíthetem a látóköröm. Tapasztalatokat, élményeket szerezhetek, melyek érzelmileg és szakmailag is gazdagítanak. „
Milyen érzés volt magadat látni a kész képeken, majd a pályázat honlapján a nyertes munkák között?
ÁE:”Már amikor a képeket készítettük akkor elgondolkoztam, rajta hogy vajon milyen érzés lesz látni majd magamat egy plakáton, mint modell és nagy izgalommal töltött el, így még jobban vártam a végeredményt. Amikor Dóri megmutatta a kész munkákat nagy boldogság töltött el, hogy bizalommal fordult felém és megfelelően helyt tudtam állni, mint modell. Amikor kihirdették az eredményt, és megtudtam, hogy a nyertesek között vagyunk nagyon büszke voltam a Dórira és örültem, hogy nemcsak egy közös mozizást nyertünk, hanem ezzel együtt közös élményeket is.”
Kit hívtál fel először, amikor kiderült, hogy benne vagy az első 10-ben? Mi jutott eszedbe a siker kapcsán?
BD:„Anyukámmal olvastuk el közösen az email-t, utána Esztit hívtam, végül a családom többi tagjával osztottam meg az örömhírt. A siker hallatán a premier előtti filmvetítés járt az eszemben (A nyertes pályázatok jutalma volt ez. A szerk.), mely pont a névnapomra esett, így még jobban örültem neki. Nagyon jó érzéssel töltött el az is, hogy a zsűrinek tetszett a pályamunkánk és Esztivel közösen értük el a sikert.”

Hitchcock_3.jpg

Szólj hozzá!

2013.01.23.
07:58

Írta: Visart

Nyílt napot tartott a Modart!

A szokásosan évente kétszer megrendezett nyílt nap közül az elsőre január 15-én került sor. Az óriási érdeklődésre való tekintettel idén először külön rendezte meg az intézmény a menedzser és a tervező szakok bemutatóját.

Az érdeklődők az oktatási igazgatók és a tulajdonosok által megtartott előadásokon kívül ezúttal olyan már végzett hallgatók beszámolóját is meghallgathatták, akik már bizonyítottak szakmájukban és sikerrel vették az iskolai élet kihívásai után a való élet akadályait is.

A tervező szak két tavalyi végzőse Garamvölgyi Eszter és Tóth Cili, a WildPastel tulajdonosai beszéltek arról, hogyan jutottak el odáig, hogy létrehozták saját márkájukat. Rusznák Laura - jelenleg a Louis Vuitton-nál dolgozik- pedig megosztotta a párizsi anyaiskolában szerzett tapasztalatait; ő egyike azoknak, akik kihasználva az iskola nyújtotta lehetőséget, a negyedik évét kint töltötte.

Modart nyílt nap_10.png

A menedzser szak iránt érdeklődők Csoma Csillának, a Merusha tulajdonosának előadásából tudhatták meg, hogyan hasznosította a Modart-ban szerzett ismereteit. Csilla beszélt arról, hogyan valósította meg álomszerű terveit, hogyan fejlesztette professzionális vállalkozássá menyasszonyi ruhaszalonját.

Modart nyílt nap_4.JPG

A résztvevők létszáma minden eddiginél jóval magasabb volt mindkét szakon s az előadások közben is folyamatosan érkeztek újabb érdeklődők. Meglehetősen sokan voltak, akik mindkét szak előadásait meghallgatták és mindenki számára elérhető volt az egész napos szín-és stílustanácsadás. 

Modart Nyílt nap tervező_2.JPG

modart nyílt nap_7.JPG

A tervező szakos hallgatók un. „kipakolását”, azaz a félévi vizsgamunkákból összeállt kiállítás megtekintését kifejezetten javasolták a leendő diákoknak, hiszen mindennél jobban árulkodnak ezek a legjobb munkákból összeállított anyagok arról, milyen munka folyik az iskola falain belül.

szilviképenyíltnap1.JPG
szilviképenyíltnap3.JPG

szilviképenyíltnap2.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: nyílt nap

2012.12.12.
10:08

Írta: Visart

„HA KEMÉNYEN DOLGOZUNK AZ ÁLMOK VALÓRA VÁLNAK”

Interjú Beke Lucával, a Triumph Inspiration Award 2012 versenyén harmadik helyezést elért tervező szakos hallgatónkkal


Még nagyon fiatal vagy és ebben a korban még a legtöbben csak tervezik, hogy pontosan mit szeretnének csinálni. Honnan ered ez a tudatosság, amivel Te végigviszed a dolgaidat? Ahhoz, hogy ezeket a nagy sikereket, eredményeket elérd, biztos, hogy nagy adag előre elhatározás, kitartás, céltudatosság kell. Honnan meríted ezt?

Kiskorom óta az álmom, hogy egy nap majd divattervező legyek. A családomban megtanultam, hogy minden sikerülhet, ha van elszántság, kitartás és türelem. Bármire képesek lehetünk, attól függően, hogy mennyi áldozatot vagyunk hajlandóak hozni a siker érdekében. Kilencéves korom óta tanulok rajzolni különböző szakkörökre jártam és művészeti iskolába. Heti 3 nap délutánonként készültem arra, hogy egy napon majd felvételizzek és divattervezőnek tanulhassak. Mindig ez volt a célom és most kijelenthetem, hogy hiszek abban, hogy az álmok valóra válhatnak, ha keményen dolgozunk értük.

rajzbekeluca.jpg

Mi történt volna akkor, ha esetleg nem nyersz az itthoni versenyen? Haladnál tovább ugyanezen az úton?

Én nem szeretem ezt úgy felfogni, mint egy versenyt, mert én nem annak éltem meg.
Itt pályázók voltak és egy lehetőség és nem gondolom, hogy csak az első három helyezett érdemli meg az elismerést. Szerintem ezek a pályázatok pont azért jók, mert egyszerre vagyunk egy védett közegben, mert az iskola mögöttünk áll, támogat de mégis megméretődünk a "való életben" és ebből csak tanulni lehet. Nagyon boldog vagyok és örülök az eredményeimnek, de ha nem lettem volna helyezett és csak annyit profitálhattam volna belőle, hogy kipróbálom magam egy ilyen helyzetben már akkor megérte volna.
Ez szerintem tipikusan az a szituáció, amikor nem a végeredmény a lényeg, hanem az az út, amit bejárunk közben. Az, hogy terveztünk, kísérleteztünk, anyagmanipulációkat találtunk ki és végül a szívünket és a lelkünket is beleadva merjük megmutatni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk és így méretődünk meg. A saját szemünkben is.
Ha nem sikerült volna helyezést elérnem, akkor is haladnék ezen az úton.
A Triumph International Award mindig egy csodálatos állomása lesz az életemnek, aminek minden pillanatát élveztem, ami rengeteg önbizalmat adott és pozitív visszajelzést, hogy jó úton haladok, de úgy érzem, hogy még sokat kell tanulnom. Most az iskolára kell koncentrálnom és arra, hogy minél sikeresebben fejezzem be az utolsó évemet.
Ennél jobb kezdetet remélni sem mertem volna és innentől rajtam áll, hogy mit tudok kihozni még belőle.

luca1.jpg

Most, hogy végül a nemzetközi versenyen is szép sikerrel szerepeltél nem változott meg a viszonyod a többiekkel a csoportodban? Hogyan tudod kezelni ezt a változást? Egyáltalán szükség van arra, hogy kezeld vagy normálisan állnak hozzá a többiek és a tanárok?

Nagyon nehéz volt egy ilyen verseny után, a világ másik végéről szó szerint másnap visszaülni az iskolapadba. Nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt, de minden erőmmel azon vagyok, hogy a verseny okozta lemaradásaimat pótoljam és egy sikeres félévet zárjak.
A csoporttársaimmal egyáltalán nem változott meg a kapcsolatom. A verseny előtt is nagyon jó volt velük a viszonyom és most is.
Amikor Shanghaiban a döntő estéje volt, itthon ők pont az egyik órán ültek és amikor a Facebookon a Triumph bemutatta a 3 díjazott fehérneműt, az elsők között ők gratuláltak. Nagyon jó érzés volt, hogy bár több ezer kilométerre voltak tőlem végig támogattak, biztattak és hittek bennem.

Melyek voltak azok a tényezők, melyekkel dobogós lehetett az általad tervezett darab? Mire figyeljen az a tervező, aki akár az iskolából jelentkezni akar a jövő évben erre a versenyre?

A koncepció egyedisége és a fehérnemű harmóniája. Az, hogy távolról is látványos volt, közelről pedig részletgazdag és olyan technikát alkalmaztam, amit nem ismertek. Arról, hogy a zsűri mit gondolt róla nem tudok nyilatkozni de Jos Berry a Triumph International kreatív igazgatója azt mondta, hogy az én darabom nem a kifutóra, hanem a múzeumba való. Ami számomra nagy megtiszteltetés. Nem szabad elfelejteni, hogy ez egy fehérnemű, amelynek az a célja, hogy a viselője magabiztosnak, nőnek érezze magát. A fehérnemű nagyon különleges ruhadarab a női ruhatárban és egyszerre kell ennek, és a pályázat témájának megfelelni.

luca-beke-triumph-lookbook-12.jpg

A verseny gondolom hozzásegített olyan munkákhoz, melyek által anyagilag is megalapozhatod a jövődet. Van olyan felkérés, amit elutasítottál, tudatos vagy ebben is vagy egyelőre próbálsz megfelelni minden kínálkozó lehetőségnek?

A versenyen való helyezés önmagában egy egyszeri pénzjutalommal járt, ami nagyon jó lesz a diplomakollekcióm finanszírozásához.
Természetesen kaptam álláslehetőségeket külföldön és Magyarországon is. A versenynek köszönhetően olyan kapcsolatokat építettem, amik a későbbiekben elengedhetetlenek.
Jelenleg azonban egyik ajánlatot sem fogadtam el. Csak az iskolára szeretnék koncentràlni és miután a diplomakollekciómat bemutatom utána élni ezekkel a lehetőségekkel. Egyfelől próbálok mindenben lehetőséget látni de úgy gondolom, hogy nagyon meg kell gondolni, hogy mire mondunk igent és mire nemet.

Mi történt a kinti döntőn, hogyan képzeljük el azt a napodat? Milyen gondolatokkal keltél fel aznap és milyenekkel feküdtél aztán le a nap végén?

A verseny előtti napokban több kötelező programon vettünk részt. Volt szerencsém Uma Wang műtermébe és showroomjába ellátogatni, múzeumokat megtekinteni és különböző ételkülönlegességeket is megkóstolni. A szervezők mindenre odafigyeltek, hogy a legjobb körülmények között, tényleg minden pillanatát kiélvezve beleszippanthassunk a shanghai-i luxus életbe.
A verseny előtti délutánon volt a főpróba, amikor elpróbáltuk a showt és az eredményhirdetést. Egyenként konzultálhattunk az olasz Vogue stylistjaival és megnézhettük az esetleges sérüléseket, amik keletkeztek a munkáinkon. Amikor megláttam a fehérneműm, majdnem elsírtam magam. A teljes mellrészéről leperegtek a kézzel applikált pikkelyek, mert a modell, aki korábban viselte, ugrált benne a fotózáson. A próba után a fél éjszakát azzal töltöttem, hogy egyenként varrogattam vissza a sérült helyekre a pikkelyeket.
Közben kavarogtak bennem az élmények, az érzések, de nagyon boldog voltam. Édesanyám utolsó mondatai jártak a fejemben, amit a reptéren mondott nekem; "Célozd meg a holdat és ha nem sikerül, akkor is a csillagok között találod magad!” Olyan csodálatos embereket ismertem meg, az egész utazás, a próba, olyan volt mint egy álom, ahol olyan profizmussal találkoztam, ami számomra hihetetlen volt. Semmi féltékenységet nem lehetett érezni, mindenki mosolygott és büszke volt arra, hogy az országát képviselheti.

luca3.jpg

A döntő napján boldogan ébredtem és egyáltalán nem volt bennem semmi izgalom vagy félelem. Reggeli után elvittek minket egy anyagkereskedésbe, utána pedig 1 óránk volt elkészülni. Velem közben forgattak és nagyon kellett sietnünk. Amikor megérkeztünk a bemutató helyszínére már a „red carpeten” vonultunk be, fotózáson vettünk részt és interjút készítettek velünk. Az egész helyszín lenyűgöző volt. Egész éjszaka építették az inspirációs szobát, ahol az érdeklődők az első benyomásokat szerezhették rólunk. Utána átmentünk egy másik terembe, ahol az állófogadás volt. Egy utolsó pillantást vetettünk a modellünkre, egy utolsó igazítást a fehérneműre és utána minden pillanatát élveztük a fogadásnak. Fényképezkedtünk, beszélgettünk, ünnepeltünk.
Aztán elkezdődött a show. Az egész nem tartott tovább 40 percnél. Nagyon furcsa volt, hogy fél év munkája van benne ebben a 3 percben, amíg a modell végigvonul. Aztán a következő pillanatok már, amikor Franca Sozzani az én nevemet mondja és az a rengeteg gratuláció. Az egész álomszerű volt. Látni a fehérneműm még egyszer felvonulni, ahogy a többiek állva tapsolnak és kiabálják, hogy gratulálunk, nagyon megérdemelted, aztán pedig egy színpadon állni az olasz Vogue főszerkesztőjével. Elképesztő élmény volt.
Leírhatatlan érzés volt a szállodai szobámban lefeküdni. Az élmények, az adrenalin miatt lehetetlen volt aludni. Azt éreztem, hogy bármire képes lehetek és, hogy ilyen érzés az, amikor valakinek teljesül a gyerekkori álma.
Végignéztem a napfelkeltét és a One Republic Good life című számát hallgattam.

Szólj hozzá!

2012.12.06.
23:41

Írta: Visart

"A SIKERHEZ NEM ELÉG TEHETSÉGESNEK LENNI."

A Modart mindig is büszke volt arra, hogy tanárait nemcsak nagyfokú elméleti felkészültség, de kifejezetten erős gyakorlati háttér is jellemzi. Hiszen az itt tanulók számára csak úgy adható át valódi, használható tudás, ha az oktatók a piacon szerzett éles tapasztalataikon átszűrve adhatják át ismereteiket.
Galamb Eszter a menedzser szakon idén kezdett tanítani, s a nemzetközi divatipar egyik óriásánál, a Triumphnál marketing menedzserként nap, mint nap gyakorolja azt, amire a szakon tanuló diákok most még csak készülnek.

galambeszter3.jpg

Hogyan tudnád megfogalmazni, mi a legfontosabb, amit át szeretnél adni a szakon tanuló diákoknak gyakorló menedzserként, illetve tanárként?

A legfontosabbnak a gyakorlati szemléletű és stratégiai gondolkodás átadását tartom, melyet a mindennapi munkatapasztalataim és az elmúlt 10 év „multiléte” alapján igyekeztem számukra rendszerbe foglalni. Emellett fontosnak tartom a menedzseri munka gyakorlati részét is megismertetni velük kitérve a lehetséges buktatókra, nehézségekre, árnyoldalakra is.

Mire volt szükség ahhoz, hogy a karriered úgy alakuljon, ahogyan szeretted volna, melyek voltak azok a pontok, melyek kihagyhatatlanok voltak és nem maradhatnak ki a most Nálad tanulók életéből sem ahhoz, hogy sikeresek legyenek?

Véletlenül csöppentem a divatszakmába, nem tudatos választás volt. Egy olasz nyelvű asszisztensi álláshirdetésre jelentkeztem egy divatcéghez, ahol aztán végigjártam a „szamárlétrát”. Bármilyen pozícióban voltam, mindig igyekeztem ezer százalékos elkötelezettséggel, a márkáim iránti szerelemmel és kitartással a feladataimat elvégezni.
Véleményem szerint a sikerhez a legfontosabb a szorgalom, az alázat és a kitartás. Nem érdemes évente cégről-cégre ugrálni, mert könnyen hiteltelenné válhat az ember. Na, és persze nem szabad ugyanazt a hibát másodszorra is elkövetni, mert csak úgy tudunk fejlődni.Galamb Eszter anyag1.jpg

Mennyire látják tisztán a diákok a lehetőségeiket, miben kell eloszlatni esetleg tévhiteket?

Kivétel nélkül nagyon ambiciózusnak és szorgalmasnak ismertem meg őket az elmúlt félév során. Számukra már sokkal jobban nyitva áll a világ, van, aki közülük külföldön szeretne érvényesülni. Azt tanácsoltam nekik, hogy merjenek nagyot álmodni, ugyanakkor maradjanak két lábbal a földön, mert a siker nem egyik napról a másikra jön, azért keményen meg kell dolgozni.

A tervező szakon tanuló Beke Luca éppen a Triumph hazai és nemzetközi versenyén ért el nagyon szép sikereket. Egy ilyen céltudatos és már fiatalon sikeres tervezőnek is szüksége van menedzserre maga mellé. Ki és hogyan segíti az ő útját, illetve hosszú távon mire lehet szüksége egy Lucához hasonló tervezőnek, ahhoz, hogy ő tervezőként a legtöbbet hozhassa ki magából?

galambeszterinterjú2.JPGJelenleg én intézem a versennyel kapcsolatos kommunikációt itthon, így Lucának egyenlőre én szervezem a megjelenéseket, illetve a felkéréseket. Ahhoz, hogy egy fiatal tervező sikeres tudjon lenni, ma már egyáltalán nem elég csak tehetségesnek lenni, ezt én is tapasztalom. A tehetség mellett nagyon fontos a megfelelő anyagi háttér, a menedzsment, illetve a kommunikáció. A mai tervezők általában a szűkös anyagi kereteik miatt saját maguk próbálják a menedzseri feladatokat is elvégezni és ez úgy felőrli őket, hogy csak a kreativitásra nem marad idejük. Ráadásul a márkaépítés, márkamenedzsment egy külön szakma és közel olyan fontos egy márka illetve tervező sikeréhez, mint maga a tehetség. Én azt javasoltam Lucának, hogy ha teheti, akkor próbáljon meg néhány évet eltölteni egy a szakmában elismert tervező mellett és ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve vágjon csak bele egy saját márkába.

Beke Lucával, a Triumph nemzetközi versenyének harmadik helyezettjével készült interjúnk néhány napon belül szintén olvasható lesz a blogon!

Szólj hozzá!

2012.11.20.
11:37

Írta: Visart

DIPLOMAMUNKA; AZ ELSŐ BEMUTATÓK

Előző posztunkban a diplomaosztó kapcsán többször is szóba került a tervező szakosok diploma bemutatója, melyről már régen készültünk írni, hiszen ez a bemutató a diákoknak az első meghatározó tervezői bemutatkozásuk, s mint ilyen talán életükben a legfontosabb.

Idén azonban nemcsak azok számára mutathatták be a kollekciókat a végzettek, akik személy szerint rájuk voltak kíváncsiak a nyár eleji bemutatón - azaz a szülőknek, tanároknak, barátoknak és a többi diáknak – hanem egy sokkal szélesebb és teljesen elfogulatlan közönségnek is. A Modart tervező szakosai idén ősszel meghívást kaptak a Budapesti Nemzetközi Vásárra.

A vásár egyik központi pavilonjában kapott helyet a bemutató, melyen egy másik iskola, a Sütő Enikő Modelliskola növendékei viselték és vonultatták fel a kreációkat.

Az első tourban Búzás Luca a jövő év őszi-téli szezonra tervezett Japán inspirálta darabjai mind speciális vízlepergetős anyagból készültek és továbbgondolását jelentik a már évek óta az utcai divatot fémjelző „pufi” kabátoknak. 

Búzás Luca.jpg

Ezt követően Tóth Cecília mini kollekciója vonult fel, mely az Art Deco-ból táplálkozva egyszerű vonalvezetésével, a kisebb részletek kiemelésére helyezte a hangsúlyt.

Tesényi Dóra a maya jóslatok szerinti mágikus 2012-es évet helyezte a tervezés középpontjába, amikor a maya piramisok és a mexikói motívumok ihlette kollekcióját megálmodta. A vidám színekkel és a kötött anyaggal a fiatalabb korosztályt célozta meg. 

Dóra.jpg

Kontrasztként a következő tourban Brezovits Anna a klasszikus elegancia kedvelőinek kicsit új szemszögből kínált ízelítőt. Darabjai szabásvonalát a gótikus és a reneszánsz építészet határozták meg, a vagányabb hangvételt a bőr anyaga hangszerelte maira.

Brezovits_Anna.jpg

Mechle Viktória a 60-as éveket és a cukorkaszíneket ötvözte, így a kislányos összkép leginkább azoknak a nőknek ajánlott, akik még elég fiatalok vagy elég romantikusak ahhoz, hogy a lekerekített gallérokat, a bájos kardigánfazonú zakókat és habos szoknyákat viseljék.

A következőkben felvonuló darabokat Gelléri Mirtill alkotta meg, s kifejezetten az üzleti életben sikeres nőknek szánta. A munkahelyi öltözködésbe kreativitást csempészett kollekciójával, ugyanakkor mégis szolid eleganciát képviselnek szoknyái, blúzai, ruhái.

Gelleri_Mirtill.jpg

Janoschek Angéla óvodás korában királylány ruhák tervezésével kezdte pályafutását, s diplomamunkájához is a mesék világából inspirálódott. A Tim Burton-féle Alice Csodaországban minden fodorban, gallérban, színben és hajtásban visszaköszön és a 15-25 éves korosztály öltözködését színesítheti.

A bemutatón Horváth Kinga darabjait láthatta utolsóként a közönség, melyet a teljes kényelem, a szabadidő szabadsága fémjelez. A feketét az élénk színekkel párosító darabok akár utcai öltözékként is funkcionálhatnak, hiszen a szabásvonalak megengedik, hogy akár egy nőiesebb cipővel viseljük ezeket a ruhákat.

Hogy a jövőben hol és mikor bukkannak fel a végzett tervezők alkotásai már rajtuk múlik, sikereikről azonban biztos, hogy beszámolunk a későbbiekben is, hiszen tőlünk indultak, a Modart pályafutásuk része lesz mindig.

(A ruhák a diplomabemutatón készült képeken itt tekinthetők meg.)

 

Szólj hozzá!

2012.11.13.
17:49

Írta: Visart

Szólj hozzá!

2012.10.30.
09:53

Írta: Visart

„Az iskola sikere a diákok sikerén keresztül mérhető.”

A magyar, majd a francia himnusz nyitotta a Modart és a Visart végzőseinek diplomaosztóját október 25-én, a már négy éve hagyományosan a Francia Intézetben megrendezett eseményen.

Az ünnepélyes beszédek sorát az iskola egyik vezetője, Tömpe Lia nyitotta meg, majd átadta a szót a Francia Intézet képviselőjének, Madame Gaïd Evenounak, akik kifejezte abbéli örömét, hogy az intézmény ad helyet az eseménynek, egyúttal üdvözölte a partnerkapcsolatot az anyaintézmény és a hazai iskola között.

Lia beszel.JPG

Hangsúlyozta, hogy ennek az iskolának az elvégzésével a diákok lehetőséget kapnak arra, hogy frankofon területen folytassák a tanulmányaikat és elmondta, hogy a két iskola kapcsolata nemcsak egyetemi, hanem kulturális kapcsolat is, mert a diákok francia szellemiségben tanulnak. Így nyitottak lesznek egy másik kultúrára és ez érvényesül a művészetben is, ami nagyon fontos, hiszen a nyitottság alapfeltétele az alkotó munkának.

Madame Evenou hangsúlyozta, hogy tudja, Franciaország nem egyedüli letéteményese a divatnak és a dizájnnak, egyértelműen látható, hogy itt Magyarországon is fontos dolgok történnek.

Beszéde végén magyarul is sok sikert kívánt és gratulált a volt diákoknak döntésükhöz, amivel a szakmájukat, - mely még sok izgalmat tartogat - kiválasztották.

Ezt követően került sor a diplomák és oklevelek átadására, melyet Monsieur Jean-Hervé Habay, a Mod’Art International tulajdonos-elnöke celebrált.

Diplomaosztó 2012 101-001.jpg

A végzést igazoló okmányt először a Modart menedzser szakos hallgatói vehették át, majd a tervezőszakosok, végül a Visart volt diákjai.

Ezután Monsieur Habay méltatta Madame Evenou kedves szavait, és ő is megköszönte a lehetőséget, hogy ilyen patinás intézményben kaphat helyet a diplomaosztó ünnepség.

Beszédében elmondta, hogy az anyaintézménynek 8 iskolája van szerte a világban, Dél-Amerikában, Ázsiában és Európa több országában tanulhatnak ennek az intézménynek az égisze alatt a diákok. Kiemelte, hogy a budapesti iskola különleges abból a szempontból, hogy remek kapcsolatot ápolnak és valódi, minőségi munka folyik az iskola falai közt. diplomatervező.jpg

 

Megemlékezett arról is, hogy napra pontosan 10 éve, hogy találkoztak a Tömpe házaspárral és az elmúlt években az iskola, csakúgy, mint egy egészséges gyermek szépen növekedett.

A beszédek sorát Tömpe Zoltán folytatta és Monsieur Habay szavaira reflektálva elmondta, hogy az iskola sikere valójában a diákok sikerein mérhető le, ugyanakkor megköszönte a tanárok munkáját és méltatta az egyes szakok oktatási igazgatóinak, Szilágyi-Csüllög Mónikának, Horváth Szilviának és Szigethy Annának erőfeszítéseit.

Felidézte, hogy a diákok az elmúlt 3-4 évben milyen áldozatokat hoztak a sikerért, milyen kemény munka folyt és milyen hosszú út vezetett a mai napig, de tudható, hogy nem volt hiábavaló mindez.

Külön beszélt az egyes szakok diákjairól és kiemelte, hogy az első fecskének számító menedzserek milyen remekül helytálltak, amikor angolul védték meg dolgozatukat és mára bebizonyosodott, hogy létjogosultsága van ennek a szakmának.

A tervezők kapcsán megemlítette, hogy végül 9 fő diplomázott, s a legjobbak tartottak csak ki a végéig. Visszaemlékezett, milyen nehéz volt az utolsó időszak, mindenki izgult, de nem igazolódtak az aggályok, sikeres volt a diploma bemutató.

zoltan beszel.JPG

Zoltán a Visart végzőseiről elmondta, hogy kezdetben sokan úgy érezték, erős a tempó, rövidek a határidők, ám csakúgy, mint a tervezőknél, aki végül bírta az iramot és megmaradt abból kitűnő grafikus iparművész lesz, amit bizonyított a meghívott neves konzulensek minősítése is, akik igen nagyra értékelték a diplomamunkák színvonalát.

Az iskola vezetője arra is kitért, hogy a nyelvvizsgák miatt korábbi évek tanulói is most vehették át a diplomát, illetve voltak, akik most csak oklevelet vihettek haza, de bízik benne, hogy nem veszítik el őket és megszerezve a nyelvvizsgát ők is az iskola diplomásainak sorát gyarapítják majd.

Zárógondolatában elmondta, hogy missziós szerepe van a két iskolának a francia kultúra meghonosításában és a kiváló tanári gárda biztosítja, hogy az oktatás nem marad el a francia színvonaltól.

Utolsóként a szülőkhöz, rokonok, barátokhoz szólt és elmondta, hogy habár nagyon megterhelő lehetett az anyagai áldozat az iskolaévek alatt, de nincs jobb befektetés, mint a jó iskola. „Hálót, ne halat adj” – idézte a mondást, hiszen ez a diploma egy jó háló lesz az egész életben.

Első alkalommal, a diplomaosztó ceremónia végén két diák szólalt meg; a Modart részéről Csoma Csilla, a Visart részéről Gellén Sára mondták el megindító, néhol vicces és elgondolkoztató beszédeiket.

Csilla az álmok fontosságáról beszélt és arról, hogy ez a képzés nem egy zord diplomagyár volt, Sára pedig elmondta, hogy legjobban az alkotás zavartalan örömére fog emlékezni, arra, hogy mennyire átadták magukat ennek és azt kívánta, hogy minden végzett diák számára maradjon meg ez a munka során is.

modart menedzs.JPG

A Modart és a Visart vezetősége és tanári gárdája ezúton is gratulál a diplomázóknak!

Szólj hozzá!

2012.10.05.
08:19

Írta: Visart

ÍGY LÁTJÁK ŐK

Divatmenedzserek jövőképe és tapasztalatai

Divatmenedzserek, akik Magyarországon elsőként hivatalosan is igazolni tudják végzettségüket. Szakemberek, akiket nem a kényszer vagy az élet sodort erre a területre, hanem tudatosan készülve, évekig tartó tanulással és gyakorlati tapasztalatokkal a hátuk mögött szolgálhatják a hazai vagy a nemzetközi divatipart.

A divatmenedzser szót a keresőbe ütve az első oldalon szinte kizárólag a Modart nevéhez köthető találatok jelennek meg. Nem véletlen, hiszen ma Magyarországon ez olyan terület, melynek szakembereit kizárólag ez az iskola oktatja hivatalosan is felsőoktatási szinten.
Az itt végzettek pedig úttörőként törnek be a piacra és kínálják tudásukat. Már most ősztől.

„Mi vagyunk az elsők”
„Nem vettük teljesen természetesnek, hogy elsők lehetünk, de én például nagyon örülök, mivel mi vagyunk az elsők, még bőven vannak lehetőségeink. – válaszolja Bendes Bianka arra kérdésre, hogy mit jelent számára, hogy kitaposták az utat a következő generációknak.
Korábban az volt az elképzelése, hogy mindenképp a divattal foglalkozik majd a jövőben és érdekelte a divatvilág üzleti háttere is. Mikor megtalálta ezt az iskolát és szakot úgy gondolta, hogy ez segít majd közel kerülni az álmaihoz.
„Nem tudtam, mi vár rám ebben az iskolában, de végül nagyon pozitívak a tapasztalataim, igazán átfogó képzést kaptunk, amilyen máshol nincs itthon.”
Diplomamunkájának témája az online kommunikáció volt a fast fashion divatmárkáknál; bemutatta, hogyan változtatta meg a web kettő és az online platformok megjelenése a marketinget.
Bianka a külföldre dolgozó, ám magyar tervező által alapított Fufavi márka hazai és nemzetközi építésében kamatoztatja a tudását, hiszen a cég eljutott már odáig, hogy szüksége van menedzserre.

fufavi modell.jpg Fufavi modell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kecsegtető kilátások
Dobos Tímea a válság a divatmárkák marketingkommunikációjára gyakorolt hatásáról írta dolgozatát, mert szerette volna megvizsgálni, hogy a nagy divatházak, illetve a fiatal magyar divattervezőink teljesen eltérő pénzügyi háttér mellett, milyen marketingkommunikációs eszközöket használtak akkor, amikor az átlagosnál is jobban felértékelődött a marketing szerepe.
A jelenleg gyakorlatát töltő, - immár - szakember tapasztalata, hogy az álláshirdetők nagyon pozitívan fogadják a Modart diplomáját, ősszel az ő döntése lesz, végül hol helyezkedik el.
Akad olyan is a most végzettek között, akik már konkrét elképzeléssel és vállalkozás ötletével kezdte el a képzést.
„Éppen három éve kezdett minket foglalkoztatni egy saját vállalkozás beindításának gondolata az egyik barátnőmmel, ahol a saját magunk által kitalált, és kivitelezett menyasszonyi ruhákat szerettük volna forgalmazni. – mondja Csoma Csilla, aki diplomamunkáját a fashion blogok megjelenéséről, elterjedéséről írta, abból kiindulva, hogy tevékenységükkel valóban hozzá tudnak-e járulni a divatvilág demokratizálásához.

merusha modell.jpg

Csilláék vállalkozása, a Merusha


Csilla a Közgázon szerzett diplomájával a divat világában nem sokat forgott, így logikusnak tűnt a Modart akkor indított képzésére jelentkezni. Utóbb bebizonyosodott, hogy nemcsak logikus, de hasznos is volt a választás.
„A három év során a tervezésen, a kollekció összeállításán túl, különböző vállalkozási és menedzsment tantárgyak adták meg az alapot ahhoz, hogy a későbbiekben a kreativitást az üzleti világban is kamatoztatni tudjuk. Időközben a menyasszonyi ruha szalon is szép lassan elindult, így a jövőben az itt megszerzett tudást ennek fejlesztésébe szeretném fektetni.” – mutat rá, miért érte meg a tanulás.

Recept a sikerhez
A megkérdezett diplomázók egyetértettek abban, hogy a képzés gyakorlati jellege meghatározó és az egyik legnagyobb fegyvertény a jövőbeni boldoguláshoz.
„Számomra a legnagyobb kihívás az volt, hogy meg kellett szokni, hogy az oktatás gyakorlati szemléletű, ezáltal az évközi feladatok is azok voltak. Bármilyen nehéz is volt némelyik elkészítése, ezekből rengeteget tanultunk, Egy-egy projekt befejezése után, mindig személyre szóló véleményt kaptunk tanárainktól, melyben megmutatták a hibákat, ugyanakkor kiemelték az erősségeket is.” – emlékszik vissza Dobos Tímea.
„A képzést azoknak ajánlanám, akik a már meglévő kreativitásukat szeretnék ötvözni gazdasági ismeretekkel, nemcsak szeretik a divatot, de érteni is akarják. Úgy érzem a képzés alatt a divatvilág széles spektrumát felöleltük (trendismeret, kreativitást igénylő órák, marketing, kereskedelem stb.), ami ahhoz is jó alapot adott, hogy az ember eldöntse, melyik lesz majd az a terület, amelyben a munkája során el szeretne merülni.” – foglalja össze a szalontulajdonos Csilla.

A volt diákok mindegyike nagy előnynek érezte az iskola külföldi anyaintézményekkel fenntartott kapcsolatát és az ebből adódó lehetőséget; a diploma után francia, angol egyetemeken tanulhat tovább, akinek ez az elképzelése.

 

Szólj hozzá!

2012.06.21.
09:29

Írta: Visart

ELHELYEZKEDETT A DIVATMENEDZSEREK ELSŐ GENERÁCIÓJA

Diplomás divatmenedzserekként végeztek azok a diákok, akik három évvel ezelőtt elsőkként kezdték a Modart Divatiskola akkor induló menedzser szakán tanulmányaikat.
Diplomájuk minőségét mi sem jelzi jobban, minthogy tavaly december óta az Oktatási Hivatal által is hivatalosan elismert és bejegyzett a képzés, így már hazánkban és nemzetközileg is elismert és hasznosítható papírral a kezükben próbálhatnak szerencsét a most végzettek.
Arról, hogy a hivatalosan elismert diplomán kívül milyen egyéb előnyöket élvezhet az, aki ezt az iskolát és ezt a szakot választja, hogyan folyik az oktatás, Szilágyi Csüllög Mónika, a Modart Divatiskola menedzser szakának oktatási igazgatója mesélt.


Hogyan lettél a Modart menedzser szakának oktatási igazgatója, milyen út vezetett idáig?
„A magyar-matematika tanári szak elvégzését követően nemzetközi képzéseken vettem részt; előbb a Műegyetem francia-magyar menedzserképzésén, majd Párizsban tanultam másfél évig, szintén menedzsmentet, vállalatirányítást.

Szakmai pályafutásomat Párizsban egy rendezvény-és kiállítás szervező cégnél kezdtem, majd hazajöttem Budapestre és a médiában helyezkedtem el. Először a francia tulajdonú ELLE magazinnál dolgoztam, majd a Marie-Claire magazin hazai bevezető kampányát vezettem, a legnagyobb hazai lapkiadó vállalat szakembereként.

Ez utóbbi fontos állomás volt a karrieremben, hiszen egy menedzsernek egy márka bevezetése, ráadásul sikeres bevezetése, nagyon jó tapasztalat. Azok a médiakapcsolataim, melyek kialakultak a munkáim során, itt a Modartnál is sokat jelentenek a tanítás során, hiszen a diákokkal sokat beszélgetünk a munka gyakorlati aspektusairól.”

szilágyicsm.JPG

Ha jól tudom az „első fecskék” útját végigkísérted a kezdetektől.
„Valóban. A menedzserképzésben az első évfolyamtól fogva tanítok is, tehát minden évfolyamnál, amely eddig indult jelen voltam, s oktatási igazgatóként második éve tevékenykedem.”

Milyen alapokon nyugszik a menedzser szak, milyen szakmai elvek mentén folyik az oktatás?
„Nem a hagyományos magyar oktatási rend szerint működünk, hanem egy kifejezetten gyakorlatias és az életre, a menedzser szakmára felkészítő képzést folytatunk.
Minden nyáron kötelező szakmai gyakorlaton kell részt vennie a diákoknak, s ezt annyira komolyan vesszük, hogy csak az kezdheti meg a következő évet, aki részletes szakmai beszámolót készít erről.
Ez azt jelenti, hogy második évtől már mindenkinek van szakmai tapasztalata és ettől az évtől jellemzően már dolgoznak is a diákok az iskola mellett, ki-ki, teherbírásának megfelelően.

Van olyan diákunk, aki az első gyakorlatát Párizsban a Lanvinnél töltötte, volt, aki a Hermésnél. Ebből is látszik, hogy ez egy párizsi székhelyű, nemzetközi iskola, annak kapcsolatrendszerével és minden előnyével.
Nincs olyan vállalat, divatcég a világon, ahol ne tudnának gyakorlati helyet szerezni maguknak diákjaink kapcsolatrendszerünk segítségével.

Összefoglalva tehát, a három év alatt tulajdonképpen olyan gyakorlatias képzést kapnak diákjaink, hogy ha valaki érettségi után elkezdi ezt az iskolát, 21 évesen kész menedzser lesz.
A negyedik évet elvégezheti Párizsban, ekkor egyetemi diplomát kap, az ötödik év pedig az MBA. Így a világban és a divat világában mindenhol elismert diplomát lehet szerezni a Modartnál.”

A most végzettek hogyan hasznosítják a tudásukat, valóban el tudtak helyezkedni vagy ilyen friss diplomával ez a kérdés még korai?
„A most végzősök között találunk olyat, aki nemzetközi nagyvállalat értékesítési vezetőjeként dolgozik, van, aki fiatal magyar divattervezőt menedzsel. A diploma megszerzése után menedzseri kinevezésre vár a menedzser asszisztensként dolgozó diákunk, s van, aki a szépségiparban érvényesül. Mindenki el tudott helyezkedni, ami óriási dolog.

Hogyan fejlődött a képzés a három év alatt?
„Fejlődésünk kulcsa nem az agresszív marketingpolitika. Eredményeinket a diákok munkái, az ő fejlődésük igazolják, abban a munkában hiszünk, amit nap, mint nap elvégzünk mi tanárok, jómagam, mint oktatási igazgató és az iskola minden dolgozója.
Amikor valaki elkezd egy ilyen képzést, nyilván szeretné tudni, hogy amikor három év múlva végez, mind az idő, mind a pénz, amit beletesz ezekbe az évekbe, hogyan fog megtérülni.

Képzésünk nagyon magas színvonalon folyik és abszolút egyedülálló Magyarországon; divatmenedzsernek ma itthon kizárólag a Modartban lehet tanulni.
Fejlődésünkbe a divatipar, ma hazánkban bekövetkező változásai is beleszóltak, egyre több nemzetközi divatház jelenik meg itthon. Elég végigsétálni az Andrássy úton, hogy ezt lássuk, s ebben az évben a Nyugaton már nagyon elterjedt multibrand store-ok is nyitnak, tehát minden bizonnyal van, lesz helyük a jövőben végző divatmenedzsereknek is.”

Mik a tervek, hogyan alakul a menedzser szak jövője?
„A divat egy óriási biznisz, amire itthon is kezdenek rájönni a tanulni vágyók. Párizsban menedzser szakra 400 diák jár, dupla annyi, mint a tervező szakra, s nálunk is látható, hogy a harmadik év után már háromszor annyi jelentkezőnk van, mint az azt megelőző évben.
Szeretnénk minél több diákot fogadni, hiszen egyre többen érdeklődnek a szak iránt, ugyanakkor nem a nagy létszám a cél, változatlanul a magas minőség az elsődleges.

Nagyon fontosnak tartom személyesen is, hogy minél több kapcsolatot építsünk ki magyar és nemzetközi divatcégekkel, akik kisebb projektmunkára, gyakorlatra vagy akár hosszú távú munkára fogadni tudják a diákjainkat. Ismerjék meg egymást; a diákok a cégeket, a cégek a diákokat. A munkahelykeresés ne váratlan helyzet legyen a diplomaosztás után, hanem egy folyamatosság az évek alatt, annak megtalálása, hogy a diákok pontosan mit szeretnének csinálni és kikkel.

Szeretnénk tehát a jövőben is ugyanazt a magas minőséget, nagyon gyakorlatias és az életben jól használható képzést nyújtani, amit a most végzettek is megtapasztalhattak, hogy a hazai divatvilág, de akár a nemzetközi porond számára megfelelő utánpótlást nyújthassunk.”

 

 

Szólj hozzá!

2012.06.01.
11:31

Írta: Visart

A Modart bemutatja...

Szólj hozzá!

2012.05.25.
00:17

Írta: Visart

„EZ A LEHETŐSÉG TALÁN CSAK EGYSZER ADATIK MEG!”

Beke Luca győzelméről már hírt adtunk a blogon, s akkor a Glamour főszerkesztője, - aki zsűritagként Lucára szavazott – nyilatkozott arról, miért a Modart másodéves diákja nyerte el a legjobbnak járó elismerést. Ezúttal magát a nyertest faggattuk, aki szerényen mesélt a versenyről és terveiről.

 
A versenyre tervezett fehérnemű nem véletlenül szerepelt kiemelkedően a megmérettetésen. A feladatnak megadott témát – sárkány és pillangó ellentétpár – Luca pazarul oldotta meg, alkalmazott módszere minden tekintetben üzenetet hordoz. A kínai döntőt és motívumokat figyelembe véve a 8000 kézzel készített pikkely utal az éppen ennyi katonát számláló agyaghadseregre, ugyanakkor a textúra a sárkányt idézi. A pikkelyek különböző árnyalatú darabjai pedig a body oldalán pillangó szárnyat formáznak.
 
Kifejezetten fehérnemű tervezéssel szeretnél foglalkozni a jövőben vagy ezúttal pusztán a verseny kedvéért készítetted el ezt a minden tekintetben különleges darabot?
„Nem gondoltam eddig arra, hogy fehérnemű tervező legyek, de ez a verseny mindenképpen egy nagyon jó lehetőség és tapasztalat volt, hogy kipróbáljam magam. 
Amikor elkezdtem tervezni és készíteni a body-t, amivel neveztem, nem a győzelem lebegett a szemem előtt, hanem egy érzés, egy hangulat, amit szerettem volna kifejezni, amit reméltem, hogy mások is megértenek majd. S, hogy mit hoz a jövő ebből a szempontból? Még nem tudom, de nagyon élveztem a fehérnemű tervezést.”
 
Mennyiben különbözik a fehérnemű tervezés a felsőruházat tervezésétől? 
„A verseny kiírásában egy olyan darabot kellett készítenünk, ami kifutóra tervezett, látványdarab s ezáltal nem kellett, hogy megfeleljen azoknak az elvárásoknak, amiknek egy hétköznapi fehérneműnek meg kell. Ez a fehérnemű nem kerül felsőruházat alá, ezáltal mi is nagyobb szabadságot kaptunk a tervezés és a kivitelezés során. 
A fehérnemű tervezés szerintem abból a szempontból nehezebb, mint a felsőruházat tervezés, hogy nagyon kicsi a felület, amin alkothatunk. Sokkal jobban meg van kötve a kezünk, mint más ruhadarabok tervezésénél. Itt a praktikum, a kényelem és a funkció az elsődleges, s csak utána következik a látvány.
A body alapjául egy elasztikus fürdőruha anyagot választottam, amelyre egyenként applikáltam a bőrből készült pikkelyeket, úgy, hogy az akármilyen testalkatra idomuljon, ezáltal kényelmes és szinte körülöleli a viselőjét.”
 
Milyen esélyekkel indultál a versenyen, érezted, hogy van sanszod a győzelemre?
„Őszintén megmondom, egyáltalán nem számítottam rá, hogy nyerni fogok. Nyilván, aki egy ilyen versenyre benevez, azért indul, hogy megnyerje, vagy legalábbis kitűz egy célt, hogy hova akar eljutni, hova akarja pozícionálni magát. Nekem az első 10 közé jutás volt a cél. Gyönyörű munkák születtek és nagyon erős volt a mezőny.”
 
Mit gondolsz, változást fog hozni az életedben ez a győzelem?
„Már hozott is. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam a munkám kapcsán az emberektől. Nagyon sokan gratuláltak, támogatnak és drukkolnak nekem, ami nagyon jó érzés.  A sanghaji döntő óriási lehetőség, nemzetközileg elismert zsűri pontozza a munkánkat, tavaly például Lily Cole brit szupermodell viselte a győztes fehérneműt. Szakmailag nagy előrelépésnek tartom, sok fiatal tervezőt ismerhetek meg  és olyan kiugrási lehetőségnek, ami lehet, hogy csak egyszer adatik meg az életünkben, s amivel mindenképpen élni szeretnék!”
 
Mivel kell készülni a kinti döntőre, mit teszel az októberi megmérettetésig?
„El kell készítenem a nemzetközi döntőre a portfóliómat, s le kell gyártanom még egy darabot az általam tervezett fehérneműből. Megint egyenként kell a közel 10000 pikkelyt elkészítenem és felvarrogatnom, de már nagyon várom. Úgy gondolom, hogy az előző darab alkotása  során rengeteget tanultam, amit a második elkészítésénél már kamatoztatni fogok.
Szeretnék a nyár folyamán kínaiul tanulni, illetve egy angol szakmai nyelvvizsgát is tenni. De azt hiszem, leginkább a kinti döntő minden pillanatát szeretném megélni.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hogyan látod magad 10 év múlva a szakmában?
„Négyéves korom óta divattervező akarok lenni, úgyhogy mindenképpen ezt szeretném csinálni. Szeretnék saját márkát, vagy egy divatháznál dolgozni. Boldog és elégedett életet szeretnék élni. „
 

Szólj hozzá!

2012.05.22.
12:17

Írta: Visart

DIÁKUNK NYERTE A TRIUMPH TERVEZŐI VERSENYÉT!

A tavalyi magyar győzelem után ezúttal akár arra is esélyünk van, hogy a Triumph Inspiration Award 2012 nemzetközi, sanghaji döntőjén a Modart diákja vigye el a pálmát sok nemzet pályázója elől.
 
Beke Luca másodéves divattervező hallgatónk ugyanis a hazai döntőben már jeleskedett; 19 döntős pályamű közül az általa tervezett fehérnemű nyerte el a legjobban a zsűri tetszését.
 
Maróy Krisztina, a Glamour Magazin főszerkesztője, a zsűri tagja elmesélte, miért, s milyen szempontok alapján ítélték legjobbnak Luca, kínai agyaghadsereg inspirálta tervezését.
 
Az elbíráláskor mennyire vette figyelembe a zsűri a hordhatóság, kényelem szempontjait, s mennyit nyomott a latban a megjelenítés, kreativitás, a művészi kidolgozás? 
 
„A magam részéről a kreativitásra figyeltem inkább, arra, hogy izgalmas, szép-e a tervezett darab. Persze, alapvetően fontosnak tartom, hogy egy fehérnemű hordható legyen, de a nyertes darab annyira lenyűgöző volt, hogy nem nagyon vitáztunk a zsűri tagjaival és a praktikum helyét átvette a látvány. „
 
A verseny nyertese mivel győzte meg a zsűrit, melyek azok a tényezők, melyek miatt Lucára, illetve pályaművére szavaztatok? 
 
„Az aprólékos kidolgozás. A látvány és a koncepció harmóniája, az, hogy a nemzetközi mezőnyben is megjegyezhető, figyelemfelkeltő darab az övé. „
 
Az egyik vezető divatmagazin főszerkesztőjeként hogyan látod, mekkora előnyt jelenthet a verseny megnyerése egy kezdő divattervezőnek?  Te mit tanácsolnál a hasonló versenyeken induló és esetleg jó helyezést elérő fiataloknak, hogyan használják ki a lehetőségeket? 
 
„Minden versenyhelyzet hasznos, mert motivál, tovább visz, fejleszti az ember képességeit. Mindenképpen nagy előnyt jelent, ha az ember Magyarország legjobbjaként egy nemzetközi versenyen vehet részt. Egyrészt világot lát, tapasztal, tanul, más tervezőkkel, szakemberekkel találkozik, így magabiztosabban és célirányosabban elindulhat az úton afelé, hogy önmaga legyen, eredeti darabokat kreáló dizájner legyen. Szívből gratulálok Beke Lucának és a Modart Divatiskolának is!”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása